Sommerhusforening: Undervurder ikke turismens økonomiske betydning

Politikerne i Odsherred glemmer værdien af turismen, når de giver tilladelse til fabrikudvidelse, mener formand for Danske Sommerhusejere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Odsherred er Danmarks største sommerhuskommune med omkring 26.000 sommerhuse, og det må de ikke glemme, mener formanden for Danske Sommerhusejere.

Den udmelding kommer efter, at kommunen vil give medicinalvirksomheden Lundbeck mulighed for at udvide deres nuværende faciliteter i Lumsås i Odsherred. En ny lokalplan vil give virksomheden mulighed for at bygge op til 17 meter op i luften. Til gavn for fabrikken, men ikke for lokalområdet og turismen, mener sommerhusforeningen.

quote Ja, det ser pænt ud på papiret, men når man holder ferie, vil man ikke have sådan nogle forstyrrende elementer

Kim Juhlin, formand, Danske Sommerhusejere

- Tag nu for eksempel de tyske turister. De kommer primært til Danmark for vores natur og vores kysstrækning. At udvide den her fabrik svarer til at anlægge en havvindmøllepark lige ud for kysten. Ja, det ser pænt ud på papiret, men når man holder ferie, vil man ikke have sådan nogle forstyrrende elementer, siger Kim Juhlin, formand, Danske Sommerhusejere, til TV ØST.

Det skal ikke blive et frilandsmuseum

Selvom det er vigtigt med arbejdspladser i industrien, mener formanden, at man ikke skal undervurdere, hvor mange penge sommerhusene og de dertilhørende turister skaber til kommunen.

LumsaasogLundbeck
Læs også
Ny lokalplan deler vandene: Vi vil gerne imødekomme vores naboer
LumsaasogLundbeck
Læs også
Ny lokalplan deler vandene: Vi vil gerne imødekomme vores naboer

- For hver million, der bliver omsat i turisme, bliver der skabt en arbejdsplads. Vi ved, at i gennemsnit bruger hver person for 700 kroner i døgnet, når de er i sommerhus. De penge går til restauranter, lejeindtægt, attraktioner, tøjbutikker, kunst og så videre, og skaber i sidste ende arbejdspladser, siger Kim Juhlin og tilføjer:

- Turismearbejdspladserne er i øvrigt dem, politikerne skriger efter. Det er ofte deltidsjobs, der ikke kræver en lang uddannelse.

Kan Odsherred alene leve af sommerhuse?

- Det hele skal selvfølgelig ikke blive et frilandsmuseum, men uanset hvad man gør, bør man udvise en lille finfølelse for naturen, som er det, der tiltrækker folk. Det her område er mere et sommerhusområde, end det er et industriområde, siger Kim Juhlin.

Et helt unikt område

Kim Juhlin har selv sommerhus i Odsherred, men er ikke berørt af planerne om det nye byggeri. Han mener, der foruden naturen er en helt naturlig årsag til, at Odsherred er blevet landets største sommerhuskommune

- Mange tror, at Københavnerne kører til Vesterhavet i sommerhus der, men det passer ikke. I gennemsnit kører danskerne én time fra deres bopæl til sommerhus, og her ligger Odsherred perfekt i forhold til hovedstaden og mange store sjællandske byer, siger Kim Juhlin

Lundbeck, der har haft en afdeling i Lumsås i snart 55 år oplyser til TV ØST, at de vil holde dialogmøde med naoberne til fabrikken. 

Læs også
Her vil Lundbeck udvide i Lumsås
Læs også
Her vil Lundbeck udvide i Lumsås

Nyhedsoverblik