Sommerhuse bliver revet væk: - Vi har nærmest haft sommer hele vinteren

Feriepartner Odsherred melder alt udsolgt i påsken ovenpå en særdels "sommerlig" vinter. Aldrig er det gået så godt med udlejning på denne tid af året.

Lukkede grænser, caféer og restauranter har fået især byboerne til at se sig om efter andre fornøjelser i den forestående påskeferie. Og det mærker man i allerhøjeste grad hos Feriepartner Odsherred, der står for sommerhusudlejning i det nordvestsjællandske område.

quote Vi har nærmest haft sommer i januar, februar og marts måned – og vi har udsolgt i påsken

Morten Egeskov, direktør, Feriepartner Odsherred

Her plejer der at være rigeligt at vælge mellem i vintermånederne for sommerhus-interesserede lejere – men i år har alt været anderledes, fortæller Morten Egeskov, direktør i Feriepartner Odsherred.

- Der er udsolgt - der ikke mere tilbage, siger han om den forestående påskeferie og tilføjer:

- Det er ikke normalt – vi har langt større belægning i år, end vi nogensinde har oplevet før.

Den udsolgte påske kommer i halen på en i forvejen usædvanlig vinter.

- Vi har nærmest haft sommer i januar, februar og marts måned – og vi har udsolgt i påsken, og vi havde udsolgt i uge syv, og er ved at havde udsolgt i højsæsonen, siger Morten Egeskov og tilføjer:

- Jeg gætter på, det er folk, der er på hjemmearbejde, som tænker, at man kan ligeså godt arbejde hjemme i et sommerhus.

Morten Egeskov, direktør i Feriepartner Odsherred arbejder nu på at få flere sommerhusejere til at udleje deres sommerhuse for at kunne følge med efterspørgslen.
Morten Egeskov, direktør i Feriepartner Odsherred arbejder nu på at få flere sommerhusejere til at udleje deres sommerhuse for at kunne følge med efterspørgslen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Danskere erstatter tyskere

Imens de to forgangne år har budt på omkring 20 procents fremgang i antallet af udlejninger, så er antallet af udlejninger i 2021 allerede steget med 30 procent i forhold til sidste år.

Og det sker på trods af, at de udenlandske turister er afskåret fra at rejse ind i Danmark på nuværende tidspunkt.

- Vi har været vant til at have over halvdelen af gæsterne, der var tyskere – men vi er så heldige, vi ligger tæt på København, så vi har været i stand til at erstatte alle de bookinger – vi nu ikke har fået fra tyskere – med danske gæster.

Morten Egeskov understreger at tendensen med at danskere opvejer udenlandske bookinger varierer meget fra landsdel til landsdel.

quote Aldrig er antallet af danske forud-bookinger i påsken steget så voldsomt som i år

Paul Lubson, specialkonsulent, Danmarks Statistik

En stigende interesse for sommerhusene ser man også i en dugfrisk opgørelse fra Danmarks Statistik. Sammenlignet med sidste år er antallet af forudbestilte sommerhus-bookinger i marts og april sprunget i vejret med 74 procent fra året før.

- Aldrig er antallet af danske forud-bookinger i påsken steget så voldsomt som i år, forklarer specialkonsulent i Danmarks Statistik Paul Lubson i en kommentar til opgørelsen.

- De nuværende rejsevejledninger fraråder danskere at rejse ud i verden, og det er nok den effekt, vi kan se i statistikken over forud-bookinger af danske sommerhuse.

Sommerhus-bookingerne for marts og april måned er hos Danmarks Statistik opgjort i hele udlejningsuger, såkaldte hus-uger, forud-booket per 31. januar:

Her var antallet af forud-bookede hus-uger knap 8.300 i 2020 mod godt 14.400 i år.

Man skal have været ude i god tid, hvis man vil have et sommerhus i Odsherred i år. Jan Vittrup fra Frederikssund og Fatima Ahmed fra Høje Tåstrup var dog heldige at kende en udlejer, da vejret slog om blev godt: - Nu havde vi lige tjekket vejrudsigten, at det skulle blive godt vejr – og så dukkede muligheden for at leje et sommerhus op – og så sagde vi bare "top".
Man skal have været ude i god tid, hvis man vil have et sommerhus i Odsherred i år. Jan Vittrup fra Frederikssund og Fatima Ahmed fra Høje Tåstrup var dog heldige at kende en udlejer, da vejret slog om blev godt: - Nu havde vi lige tjekket vejrudsigten, at det skulle blive godt vejr – og så dukkede muligheden for at leje et sommerhus op – og så sagde vi bare "top". Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Campingpladser med i opsving

Forleden kunne også campingpladserne melde om stor fremgang i antallet af bookinger.

Hos Campingpladsernes sammenslutning DK-Camp, der repræsenterer 220 campingpladser landet over, lød meldingen i søndags, at 2021 forventes at blive et godt år:

- Der er kæmpestore forventninger til 2021. Salgstallene på både nye og brugte campingvogne er skudt i vejret. I en rundspørge blandt vores medlemmer, som blev foretaget for tre uger siden, sagde næsten 70 procent, at de har solgt mere i højsæsonen, end de havde sidste år, sagde Maria Nielsen, sekretariatschef i DK-Camp.

Ifølge DK-Camp lå salget for 2020 nogenlunde på niveau med forudgående år.