Slut med at servicere de ældre

Plejepersonalet i Odsherred Kommune har fået nye øjne på plejen af de ældre, og nu bliver borgerne i langt højere grad involveret frem for at blive vartet op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

”Man kan godt selv tage trøje på, selvom man har brækket benet” er titlen på en ny bog udgivet af Odsherred Kommune. Her har plejepersonalet været gennem projekt Aktivt Liv, og det har åbnet deres øjne for de ældres ressourcer.

Bogen viser, hvordan nye tankemåder har givet hverdagen et løft for både medarbejdere og ældre borgere. Projektet har medført nedsættelse af en tænketank, som skal komme med ideer til at løse opgaverne inden for ældreplejen på nye måder, skriver initiativtager til bogen og udstillingen, fagcenterchef Guri Thorlaksen, Myndighed og Pleje, i forordet.

Stop for automatik

I stedet for automatisk at servicere de ældre er der kommet fokus på at hjælpe dem til at tage aktivt del i dagens gøremål. For eksempel var det tidligere medarbejderne, der dækkede bord på Bobjergcentret, og så blev beboerne samlet, når der var mad, men nu er det i høj grad beboerne selv, der står for borddækningen, hvilket de nyder, mens personalet sparer tid.

På Præstevænget serverede personalet altid kaffe til de ældre om aftenen, og så drak de den hver for sig. I dag mødes de i daglistuen og indtager den sammen over gode historier. Det har blandt andet gjort, at de ældre ikke bliver trætte så tidligt som før.

Ville have hjælp til tøjet

På Grønnegården havde en 90-årig herre, som havde brækket sit lårben. Efter at være blevet hjulpet med at tage trøjen på på sygehuset, rakte han automatisk armene frem igen på Grønnegården for at få hjælp. Men her stoppede personalet op og spurgte, hvordan han klarede sig derhjemme, hvortil den ældre herre svarede, at der klarede han skam sig selv.

Den ansatte spurgte derefter, hvorfor han så ikke selv kunne klæde sig på nu. Det var jo benet og ikek armene, der var brækket, og det førte til, at manden igen blev selvkørende.

1000 eksemplarer

Udgivelsen blev tirsdag markeret ved en reception tirsdag, og der vil også være en lille udstilling i Kulturhuset Aksen på Asnæs Bibliotek.

Bogen udkommer i 1000 eksemplarer og er støttet af Fagforbundet FOA.


Nyhedsoverblik