Skatkammer åbnet for offentligheden

I dag blev et sandt skatkammer åbnet i Odsherred. Indholdet var der blandede holdninger til, men historierne omkring det kunne ingen fornægte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Et skatkammer bygget ind i en høj midt i det fredelige Odsherred - hvad er da det for noget? Sådan lød en højlydt undren i dag fra Michael Andersen fra Høve.

Hen over middag pinsedag forsøgte han selv at give svaret.

En bunker bygget af filmmanden Ole Olsen, der stiftede Nordisk Film, blev i 1940 opført ved Esterhøj i Odsherred. Filmskaberen lod bunkeren opføre for at beskytte sine kunstskatte mod tyskerne under krigen.

Grunden til, at bunkeren skulle ligge netop der, er, at Ole Olsen trådte sine barnesko i området, og han har desuden et familiegravsted liggende tæt ved.

I dag blev bunkeren så åbnet, så offentligheden kunne få et kig ind i det bombesikre rum. Her blev ikke kun Ole Olsens egne, men også nogle af Nationalmuseets kunstgenstande opbevaret sikkert under krigen.

Siden er meget dog sket, og kunsten er fjernet, så den ikke bliver skadet af fugten. Derfor var der ikke meget kunst at se på i dag, men så kunne publikum istedet høre den lokale Michael Andersen fortælle historier om filmmandens utrolige skæbne fra fattig landsbyknægt til millionær med egen gravhøj.

Det var Høve Bylaug, der stod for arrangementet, som gik over al forventning. Michael Andersen anslår, at over 300 mennesker lagde vejen forbi.

Intet er endnu fastlagt, men arrangementet kan sagtens blive gentaget næste år, siger Michael Andersen.