Sjællandske boligejere høster de største skattelettelser

Livet som boligejer bliver billigere. Og her i regionen er de største besparelser i vente. Skattelettelserne indføres allerede fra næste år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Solen stod lige det højere over parcelhuse, villaer og landejendomme på Odsherred-kanten i dag. For der er skattelettelser på vej til boligejerne i hele landet, og fra 2024 vil boligejerne i Odsherred Kommune blive dem med de største gennemsnitlige boligskattelettelser på hele 41 procent.

- Det, synes jeg, er dejligt, det tænker jeg ikke, nogen kan have noget imod, siger Gitte Egeskov, boligejer i Nykøbing Sjælland.

Det er et flertal på Christiansborg, der i dag har besluttet at lette boligskatterne. Der er skattelettelser til samtlige kommuner i TV2 ØSTs sendeområde og boligejerne på Sjælland lige bort set fra hovedstadsregionen er nogle af dem, der får stillet flest skattelettelser i udsigt.

Artiklen fortsætter under grafikken

Det nye boligskattesystem har været længe undervejs og blev udskudt i efteråret på grund af koks I skatteministeriets it-systemer. Udskydelsen ville betyde, at boligskatterne ville stige for meget, og det ville ikke være rimeligt siger Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm, der bor i Sorø:

- Så ville man opleve, folk skulle betale mere, end det aftalte. Det er jo ikke danskernes skyld, at boligskattesystemet ikke er klar til tiden, derfor skal danskerne ikke bøde for den fejltagelse.

Derfor har politikerne derudover indført skattelettelser på ejendomsværdiskatten med tre milliarder kroner som en kompensation for at vente, og det træder i kraft allerede fra næste år og frem til 2023.

- Det er klart, at den største relative besparelse kommer i landområderne, hvor man vil opleve faldende vurderinger og en faldende ejendomsvurderingssats, som vil gøre, at man vil opleve en markant skattelettelse nogle steder, siger Louise Schack Elholm.

Hos Radikale Venstre er skatteordfører, Kathrine Olldag, meget tilfreds med aftalen.

- Det er et langt stykke hen ad vejen også det muliges kunst, når vi ikke kunne undgå at skulle udskyde, hvilket vi allesammen hader at gøre, siger hun.

Øget interesse for Odsherred

Hos Nybolig Odsherred ser man de nye skattelettelser som en gevinst for lokalområdet.

Artiklen fortsætter under billedet

Vi har nok en forventning om, at mange vil konvertere det til at forbedre deres bolig. Det vil få indflydelse på, hvor meget håndværkere og byggemarkeder har at lave, siger Lars Peter Larsen fra salg og vurdering i Nybolig Odsherred.
Vi har nok en forventning om, at mange vil konvertere det til at forbedre deres bolig. Det vil få indflydelse på, hvor meget håndværkere og byggemarkeder har at lave, siger Lars Peter Larsen fra salg og vurdering i Nybolig Odsherred. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

- Det betyder meget. Hvis vi kigger på bosætningen, mærker vi i dag en øget interesse for vores område, og det vil nok blive styrket i forbindelse med, at det bliver billigere, siger Lars Peter Larsen fra salg og vurdering i Nybolig Odsherred.

Og så håber han, at boligejernes ekstra klejner på lommen vil styrke økonomien.

- Vi har nok en forventning om, at mange vil konvertere det til at forbedre deres bolig. Det vil få indflydelse på, hvor meget håndværkere og byggemarkeder har at lave.

Restaurantbesøg og en spand maling

Selvom Gitte Egeskov fra Nykøbing Sjælland forventer at få en årlig skattelettelse på lidt over 5.000 kroner, og huset godt kunne bruge en spand maling – på et tidspunkt – så er flere penge til forbrug heller ej at kimse ad.

- Et godt bud er rejser, måske kan der blive til to flasker god rødvin i stedet for, og måske vil erhvervslivet gerne have, jeg går på restaurant engang imellem, siger hun.