Sindslidende mand dømt for at dræbe pædagog: - Det føles som at have grædt blod

Retten i Holbæk har besluttet, at en 20-årig beboer fra bostedet Ørbækskilde skal dømmes for manddrab, efter han stak pædagogen Yamma Ahamadzai ihjel med en kniv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 30. december blev den 29-årige pædagog Yamma Ahamadzai dræbt af knivstik under en vagt på bostedet Ørbækskilde i Fårevejle.

Onsdag blev den 20-årige, der dræbte pædagogen dømt for manddrab og fik en anbringelsesdom på retspsykiatrisk på ubestemt tid, hvilket var en lettelse for familien til Yamma Ahamadzai.

quote Det er et lille plaster på et blødende sår

Ahmad Walid Rashide, talsmand for familien til den dræbte

- Moren udtrykte det ret godt. Det føles som at have grædt blod, siger familiens talsmand Ahmad Walid Rashide og tilføjer: 

- Vi er tilfreds med dommen, men det er et lille plaster på et blødende sår. Et stort blødende sår. 

Efter en uoverensstemmelse stak og snittede den 20-årige Yamma Ahamadzai 16 gange med en springkniv.

To af knivstikkene ramte Yamma Ahamadzai i brystet. Det ene var et 11 centimeter langt stik, der perforerede både venstre lunge og hjertet, hvilket endte med at tage livet af ham.

Ikke slut endnu

Denne dom er dog blot første led i familiens kamp for retfærdighed overfor Yamma Ahamadzais død.

- Familien har altid haft to fokus. Gerningsspørgsmålet som vi har fået afdækket i dag, og så er der ansvarsspørgsmålet, som vi stadig mangler at få svar på. Det er noget, der fylder meget for familien, siger Ahmad Walid Rashide. 

For familien fylder det stadigvæk, om bostedet Ørbækskilde kan bære et ansvar. Yamma Ahamadzai var nemlig den eneste ansatte på matriklen under vagten. 

Hør anklager og forsvarers reaktion efter den 20-årige blev dømt for manddrab af Yamma Ahamadzai.

Både anklager og forsvar er enige om at uanset hvad, er det en tragisk sag. 

- Det her er jo en alvorlig sag, som fik et tragisk udfald. Retten har fulgt det som anklagemyndigheden påstod, altså at der skal dømmes for manddrab, siger senioranklager Hanne Christensen.

- Min reaktion er, at det er en tragisk sag. Uanset hvordan vi vender og drejer det, så er der desværre en person, som er afgået ved døden, og vi har en person, min klient og hans pårørende, som må leve med konsekvenserne, siger forsvarer Erbil Kaya.

Læs også
Ung mand idømmes anbringelse for manddrab
Læs også
Ung mand idømmes anbringelse for manddrab

Arbejdstilsynet udstedte efter drabet to strakspåbud til Ørbækskilde, der går på, at de ansatte ikke længere må arbejde alene, og at der ikke må være let adgang for beboerne til ting, der kan bruges som våben.

- Der ligger jo et lig på bordet, som en gerningsmand har foretaget. Men har jo været nogle omstændigheder, som kan være årsagsforklarende, til hvorfor hændelsen overhoved er opstået, siger Ahmad Walid Rashide.

En tragisk sag

I retten har det været et spørgsmål, om den 20-årige skulle dømmes for vold med døden til følge eller for manddrab. 

Det var en enig domsmandsret, der kendte ham skyldig i manddrab. Ifølge retten må han have indset at det var overvejende sandsynligt, at knivstikkene kunne medføre døden. 

Læs også
Fagforening i chok over drab på bosted - ansatte må aldrig arbejde alene
Læs også
Fagforening i chok over drab på bosted - ansatte må aldrig arbejde alene

Den dømte 20-årige har nu udbedt sig betænkningstid i forhold til at anke dommen. 

- Nu fik vi begrundelsen mundtligt, og det er altid rart lige at se den skriftligt for at se, om der er noget at gøre ved den. Men igen det er en tragisk sag, og der kan være flere hensyn at tage i sådan en sag i forhold til overvejelse om ankesag, siger Erbil Kaya.

Selv hvis dommen skulle blive anket og omstøbt til vold med døden til følge vil straffen om anbringelse være den samme.





Nyhedsoverblik