Rørvig udfordres som landets midtpunkt

Siden 2002 har Rørvig officielt været landet midtpunkt, men nu gør fem andre byer pludselig krav på at være landets centrum.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gennem ni år har Rørvig i Odsherred hævdet at være landets midtpunkt. Det blev regnet ud i 2002 af Kort & Matrikelstyrelsen, og i 2009 blev der rejst en sten på en matrikel på 800 kvadratmeter, som Odsherrerd Kommune havde købt for at markere midtpunktet.

Men i gårsdagens udgave af dagbladet Information gør fem andre byer nu også krav på at være Danmarks midtpunkt. Det er Vesborg på Samsø, Davinde på Fyn, Fredericia, Odder og Ejer Bavnehøj i Midtjylland.

Men i Rørvig tager Karsten Lægdsmand, der er daglig leder af lokalområdets udviklingscenter, konkurrencen med sindsro.

- Det er ikke mærkeligt, at andre lokaliteter føler trang til at placere sig på Danmarkskortet med de fordele det giver, siger han. Men vi er MIDTPUNKTET. Men hvis de andre kan bruge ordet som markering af deres lokalsamfund, så fint nok for os.

Til Information oplyser Barbara Diklev fra Folkeligt Institut for Udkantsforhold at Kort & Matrikelstyrelsen lavede udregningen ved at slå en cirkel om Danmark uden Christiansø og så beregne centrum i den cirkel.

Adressen på Danmarks geografiske midtpunkt er Lokkemosevej 70 A i Nørrevang med koordinaterne 55 grader 58 minutter nord. Og 11 grader 46 minutter øst.

De øvrige lokaliteters argumenter for at være Danmarks midtpunkt er knapt så tungtvejende som Rørvigs.

For eksempel siger forpagter Erik Sperling fra Danhostel i Fredericia til Information:

- Der er ikke ret langt til hverken København, Nordjylland eller den tyske grænse...Vi ligger simpelthen sådan cirka lige midt i Danmark C.