Om ni dage må landets caféer og restauranter slå dørene op – men kun for udeservering. Og med kun ni dage til første åbningsdag savner Andreas Thyrrestrup Nielsen og mange andre restaurant- og caféejere fortsat retningslinjer for, hvordan denne udeservering må foregå.
- Vi vil gerne have fyldt op med borde og stole, så vi kan gøre klar til vores gæster. Men er det ti stole, eller er det hundred stole, vi må tage frem – vi ved desværre ingenting, siger Andreas Thyrrestrup Nielsen, der er direktør og indehaver af Rørvig Fisk.
Vi skal huske på, at alle dem, der producerer og leverer fødevarerne til os, er også gået ned i produktion
Han savner helt konkret retningslinjer for, hvor tæt gæsterne må sidde, og hvor mange gæster han må have siddende ved restauranten på samme tid.
Uden disse retningslinjer er det svært at vide, hvor meget mad, der skal købes ind, og hvor mange medarbejdere, der skal hyres.
- Og vi kan ikke købe råvarer hjem til det, pointerer Andreas Thyrrestrup Nielsen og tilføjer:
- Vi skal huske på, at alle dem, der producerer og leverer fødevarerne til os, er også gået ned i produktion, imens der ikke har været udeservering.
Og det kan give flaskehalsproblemer, hvis alle restauranter kommer på samme tid og efterspørger mange råvarer, påpeger restaurant-direktøren.
Genovervejer genåbning
Allerede i sidste uge efterlyste brancheforeningen Danmarks Restauranter & Cafeer nogle klare retningslinjer fra Erhvervsstyrelsen.
- Det er dybt bekymrende og også en anelse respektløst i en branche, som allerede er så hårdt presset, at man ikke kommer ud med nogle klare retningslinjer, siger Freja Brandhøj, politisk chef i Danmarks Restauranter & Cafeer.
Hun peger på, at de manglende retningslinjer har fået flere restauratører til at genoverveje, hvorvidt det kan betale sig at genåbne.
- For at vi overhovedet kan tage stilling til, om vi skal åbne, bliver vi nødt til at se de retningslinjer, der ligger for arealkrav og afstand mellem vores gæster – og hvor meget vi kan få i kompensation for tabt omsætning.
Landets restauranter og caféer har været nedlukket i fire måneder. Ifølge regeringens genåbningsplan åbnes der for indendørs servering den 6. maj – altså 15 dage efter, der åbnes for udeservering den 21. april.