Rekordmange firben registreret i Odsherred

103 firben er til dags dato tjekket ind med hjælp fra borgere i Odsherred, og det giver kommunen førerposition i firben.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Som led i det landsdækkende projekt Biodiversitet Nu registrerer folk i hele landet dyr og planter, og i Odsherred er man altså særlig ferm til firben, selv det ofte er en svær fætter at spotte i landskabet.

Hele 103 firben er der nu i alt registreret, og det er særligt Danmarks Naturfredningsforening begejstrede for.

- Vi sender skulderklap til Odsherred, der har været hurtige på tasterne. Udover at være førende kommune på firben, så er Odsherred også blandt de kommuner i landet, der har hjulpet os med flest registreringer, hvis vi ser på det samlede antal registrerede dyr og planter i kommunen, siger projektleder Simon Leed Krøs.

Næstefter Odsherreds 103 firben ligger Syddjurs Kommune med 85 firben og Bornholm med 76 firben. I alt er der på landsplan registreret 1.861 firben.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er netop firbenet en af de nøglespillere, hvis opholdssteder man gerne vil blive klogere på. På den måde kan man nemlig blive klogere på den danske natur generelt.

Firben er anno 2016 under pres, fordi der bliver mindre og mindre tilbage af den natur, som er firbenets hjem. Især landbruget truer de naturlige levesteder.

De to arter, der findes i Danmark, er markfirben og almindeligt firben. Markfirbenet er størst og lever fortrinsvist af græshopper, sommerfuglelarver og biller, mens det almindelige firben æder de noget mindre bladlus og små edderkopper.

Odsherred fører an
Odsherred er en af de absolut førende kommuner i Danmark, når det kommer til antal registreringer af dyr, planter og levesteder.

Indtil 1. maj i år er der i alt registreret 1.739 dyr og planter og 442 levesteder i kommunen. Det er i alt 2.270 observationer, hvilket skyder langt over målsætningen på 1.500 observationer pr. kommune, skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

Der er 361 aktive naturtjekkere i Odsherred Kommune, der indsamler data på deres mobiltelefoner med app'en NaturTjek.