Regler for lystfiskeri lempes efter smitteudbrud

Det er kun i Jylland, at der på nuværende tidspunkt er restriktionszoner. Alligevel er flere Sjællandske Put & Take-søer fortsat lukkede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De seneste to måneder har det været svært at fange fisk i store dele af landet. En smitsom virus, IHN, der stammer fra jyske dambrug har medført, at Fødevarestyrelsen i en periode har indført restriktioner, som har gjort det svært at være lystfisker og at drive Put & Take.

Men nu lemper Fødevarestyrelsen reglerne så det igen bliver muligt at tage fisk med hjem fra virusramte zoner. Det skriver Fødevarestyrelsen i en Pressemeddelelse.

- Lystfiskerne må fra og med lørdag igen tage deres vildtfangede fisk med sig hjem fra restriktionszoner, når blot de sikrer sig, at fiskene bliver renset i hjemmet, så skyllevandet bliver afledt til kloak. Derudover skal de sørge for at smide alt fiskeaffald ud som restaffald, så det går til forbrænding, siger Tim Petersen, der er souschef i Fødevarestyrelsen.

I alt er der tale om fem nuværende restriktionszoner, der alle ligger i Jylland. Her er det ikke muligt at tage fisk med sig fra Put & Take-søer.

Billedet fortsætter under artiklen: 

Fødevarestyrelsen lemper på reglerne i restriktionszonerne.
Fødevarestyrelsen lemper på reglerne i restriktionszonerne. Foto: Fødevarestyrelsen

Har haft åbent i 14 dage

Fødevarestyrelsen igangsatte efter udbruddet i Jylland en indsats, der skulle klarlægge omfanget af virus. 

Her skulle der optages 30 fisk, der alle skulle være fri for virus, før at stedet blev erklæret virusfri.

Tue Bøndergaard driver Brynshøj Put & Take i Odsherred, og han var en af dem, der var nødsaget til at lukke som følge af virusudbruddet.

I dag har han haft åbnet i 14 dage, da ingen af de optagede fisk var smittede.

- Det er skønt at kunne holde åbent igen, lyder det fra Tue Bøndergaard.

Lukningen har haft en negativ betydning for både omsætning- og kundetab. 

- I omsætning vil jeg skyde på, at vi har mistet omkring 50.000 kroner.

De nye regler

  • Lystfiskere må nu tage fisk fanget i såkaldt frivand i en restriktionszone, med hjem til eget forbrug.

  • Lystfiskerne skal rense deres fangst hjemme, så skyllevandet bliver afledt til kloak. Fiskeaffald skal smides ud som restaffald til forbrænding.

  • Lystfiskere, der fisker i en restriktionszone, skal fortsat desinficere sit fiskegrej og udstyr efter brug, inden de tager det i brug igen.

Restriktioner og IHN-frit land

  • Fødevarestyrelsen har erklæret 95 procent af landet fri for IHN-virus. Her er der ingen særlige regler for lystfiskeri som følge af IHN-sygdommen.

  • IHN-udbruddet er inddæmmet til fem restriktionszoner, som alle ligger i Jylland. Se ovenstående billede.

  • Seks dambrug og to put & take-søer er underlagt særlige restriktioner på grund IHN-udbrud. 


Kilde: Fødevarestyrelsen

Lange udsigter til genåbning

Hvor Tue Bøndergaard har kunnet invitere lystfiskere til at stå i vandkanten de seneste to uger, ser det noget anderledes ud for Thomas Kejser, der driver en Put & Take sø i Sorø og en i Næstved.

Begge steder er fortsat lukkede, da det ikke har været muligt at optage de 30 fisk, som Fødevarestyrelsen har krævet.

I Sorø har tre forsøg på at optage det nødvendige antal givet 23 fisk.

- Vi har været ude med undervandsdykkere, der har haft harpuner og garn med, lyder det fra Thomas Kejser, der ejer begge steder.

Konklusionen på de prøver, der er taget fra de optagede fisk, er, at ingen af dem har været smittede med virus. Alligevel må Thomas Kejser ikke åbne, da det kræver 30 ikke-smittede fisk.

- Det er helt vildt frustrerende, for vi har umiddelbart ikke flere forsøg til at tage fisk op, og der skal være 30.

Han fortæller, at han har mistet knap 400.000 kroner i omsætning og været nødt til at tage af sine egne penge, siden han lukkede den 8. juni. 

Med de syv manglende fisk kan det have lange udsigter, inden man igen kan fange fisk hos Thomas Kejser.

- Vi kan måske få et fjerde forsøg af Fødevarestyrelsen, og hvis det ikke lykkedes der, så er meldingen, at vi skal vente til vandet er under 18 grader, så vi kan sætte nye fisk ud. Men det er først engang i september, at vandtemperaturen falder dertil, siger Thomas Kejser.

- Derefter skal vi vente yderligere tre uger, inden vi kan tage fisk op, som så ikke må være inficerede med virus.  

Video: I juni besøgte vi Tue Bøndergaard, mens han var nødsaget til at holde lukket 


Nyhedsoverblik