Region Sjælland støtter overlæge i ulovlig tvang

Den ledende overlæge på Sikringen i Nykøbing Sjælland får opbakning fra Region Sjælland trods kritik i sagen om fiksering af psykiatriske patienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landets mest sindssyge patienter bliver ulovligt spændt fast i remme, så de ikke kan slå og sparke personalet. Ombudsmanden og

Sundhedsministeren kritiserer metoden, der anvendes på Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland.

Alligevel vælger overlægen med opbakning fra sin arbejdsgiver Region Sjælland fortsat at bruge den omstridte tvang, skriver Politiken tirsdag.

Dermed bryder regionen med fuldt overlæg lov om tvang i psykiatrien.

»Afdelingen har udviklet en brug af bælte, hvor patienten kan stå og gå og bevæge sig, men ikke lige pludselig kan lange personalet en på frakken. Den form er god. Den beskytter personalet«, siger direktør Flemming Nielsen i Region Sjælland, der driver det psykiatriske hospital, til Politiken.

Til spørgsmålet, om han synes, det er i orden at bryde loven, svarer han: »Principielt nej«.

 

»Det sker en gang imellem. Jeg fik selv en fartbøde for nylig, selv om jeg fulgte trafikken. På samme måde er det vores overbevisning, at denne form for fiksering er human og det bedste for patienterne. Så vi må konstatere, at vi fortsætter med at bryde loven, og at vi opfordrer politikerne til at ændre loven«, siger direktør Flemming Nielsen til Politiken.

Sikringens ledende overlæge, Benedikte Volfing, fastholder samtidig, at alternativerne til remmene er værre.

»Vi skal ikke bare låse dem inde, hvis vi kan gøre noget bedre for dem. Vi skal heller ikke bæltefiksere dem til en seng, hvis vi kan gøre noget andet. Eller fordi Sundhedsstyrelsen mener det. Hvis vi får at vide af lovgiverne, at vi skal medicinere patienterne så kraftigt, at de sover hele dagen, så bliver vi vel nødt til at gøre det. Men før jeg har fået det at vide, gør jeg som hidtil«, siger Benedikte Volfing til Politiken.

Regionen og hospitalet får kritik fra flere sider. I januar var et inspektionshold fra Folketingets Ombudsmand på besøg i Sikringen og så patienter, der gik rundt med remme om arme og ben, så deres bevægelse var begrænset. Ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen siger til Politiken:

»Vi påtalte på stedet over for overlægen, at der ikke er hjemmel i lovgivningen til den type tvang af patienterne«.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) har mistet tålmodigheden:

»Jeg skriver tirsdag til Region Sjælland og gør dem opmærksom på den selvfølge, at regionen og dens institutioner naturligvis skal overholde loven«, siger han til Politiken.

/RITZAU/