Redegørelse: Det skete der, da 29-årig socialpædagog mistede livet på bosted

En redegørelse af hændelsesforløbet på bostedet Ørbækskilde afdækker delvist forløbet, da 29-årige Yamma Ahamadzai mistede livet på sit arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 30. december blev den 29-årige Yamma Ahamadzai dræbt, mens han var på arbejde som socialpædagog på det private bosted Ørbækskilde ved Fårevejle.

Det er sjette gang siden 2012, at en ansat i socialpsykiatrien i Danmark mister livet.

TV2 ØST har fået aktindsigt i bostedets redegørelse af hændelsesforløbet gennem Socialtilsyn Øst, der delvist afdækker drabet på bostedet.

Læs også
Fagforening i chok over drab på bosted - ansatte må aldrig arbejde alene
Læs også
Fagforening i chok over drab på bosted - ansatte må aldrig arbejde alene

På årets andensidste dag var der i alt fem beboere indskrevet på Ørbækskilde i Fårevejle. Bostedet er opdelt på to separate adresser, som ligger på henholdsvis Riisvej og Bøgebjergvej, hvor der er cirka fem minutters kørsel imellem. 

I redegørelsen refererer bostedet til de implicerede personer med bogstaver. Den 19-årige, der nu er sigtet for drabet, er angivet med bogstavet “A.”

Klokken 8:00

To medarbejdere er mødt samlet ind på Riisvej. Den ene er Yamma Ahamadzai, som redegørelsen refererer til med bogstavet “X.” Den anden medarbejder er angivet med “Y.” Der afholdes ifølge redegørelsen et såkaldt pædagogisk overlap, og de to medarbejdere fordeler sig: Yamma Ahamadzai starter vagten på Riisvej, mens “Y” tager over på Bøgebjergvej. Der meldes om ro og god stemning på begge afdelinger.

Klokken 12:30

En beboer ønsker at købe cigaretter, så Yamma Ahamadzai tilbyder at køre vedkommende for at nedtrappe eventuelle konflikter. De henter cigaretterne. Imens taler medarbejder “Y” med den 19-årige beboer “A.”

Klokken 12:45 til 14:05

Yamma Ahamadzai og medarbejder “Y” holder endnu et pædagogisk overlap på Riisvej. Ifølge rapporten foretages en faglig vurdering af dagens opgaver og beboernes psykosociale tilstand. Der er fortsat en rolig og positiv stemning på begge afdelinger, og der konkluderes, at der ikke er nogen forhøjet risikovurdering. Rapporten tilføjer, at der dog er en undtagelse, som efterfølgende er blevet censureret i aktindsigten.

Klokken 14:05

To øvrige beboere vil også gerne have cigaretter. Den 19-årige beboer “A” er i godt humør, og der registreres ifølge rapporten ikke behov for skærpet opmærksomhed. Yamma Ahamadzai kører de to beboere på tanken, mens medarbejder “Y” kører tilbage på Bøgebjergvej efter at have talt med beboer “A”.

Klokken 14:15

Beboer “A,” der nu er på alene på Riisvej sammen med en anden beboer, ringer til medarbejder “Y” på Bøgebjergvej. I redegørelsen er afsnittet delvist censureret, men “A” er nu vred. “Y” spørger beboeren ind til, hvad hans vrede handler om. Beboeren råber højere. I telefonen kan medarbejderen høre, at den 19-årige vælter ting i baggrunden, inden samtalen bliver afbrudt.

Klokken 14:30 til 14:40

Yamma Ahamadzai er kommet tilbage fra tanken sammen med de to beboere efter at have købt cigaretter. Medarbejder “Y” ringer til Yamma Ahamadzai på Riisvej for at høre, hvordan situationen er, og om “Y” skal komme over på adressen. Ifølge rapporten oplyser Yamma Ahamadzai, at der er ro igen, og han vurderer, at det ikke er nødvendigt. Beboer “A” har væltet nogle stole og er gået op til sig selv. De to medarbejdere aftaler at lade vedkommende være, til han selv kommer tilbage, hvilket er bostedets normale konfliktløsningsmodel.

Klokken 15:10

Medarbejder “Y” på Bøgebjergvej bliver ringet op af en af de andre beboere på Riisvej, der fortæller, at der har været et knivstikkeri. “Y” ankommer på adressen cirka tre minutter senere. Der er fire beboere til stede, inklusiv den nu sigtede beboer “A.” En ambulance er blevet tilkaldt af en forbipasserende, og den er allerede ankommet.

Klokken 15:25

Politiet ankommer og afspærrer området. De begynder efterforskningen og afhører medarbejder “Y” og de resterende beboere.

Klokken 16:15

Forstander Pernille Trane og bostedets souschef ankommer til Riisvej, men de kan ikke komme ind til medarbejderne på grund af politiets afspærring. De tager derfor over på Bøgebjergvej.

Klokken 16:50

Forstander Pernille Trane får tilladelse til at komme ind på Riisvej. To beboere anholdes til yderligere afhøringer, herunder beboer “A.”

Ifølge rapporten underrettes bostedets øvrige medarbejdere og vikarer af forstanderen. En medarbejder får akut krisehjælp samme aften. Beboernes pårørende kontaktes og efterforskningsarbejdet fortsætter frem til midnat. Den ene af de to anholdte beboere løslades torsdag den 31. december, mens den anden 19-årige beboer “A” sigtes og fængsles i surrogat frem til den 26. januar.

Trods tidligere trusler og vold: Bosted så det ikke komme

I redegørelsen står der, at den 19-årige beboer har været indskrevet på bostedet siden den 18. december 2019.

“Han er velanbragt i målgruppen og har ikke tidligere haft voldelig adfærd på Ørbækskilde. Han har haft udadreagerende adfærd i form af ødelæggelse af inventar. Derudover har der været en lovlig magtanvendelse på ham.”

Bostedet mener ifølge rapporten ikke, der var tegn, de kunne have reageret på:

“Beboerens adfærd vurderes ikke forskellig fra pågældendes normale adfærdsmønster, hvilket ikke gav anledning til, at der skulle iværksættes noget ekstraordinært,” står der i redegørelsen.

Læs også
Bosted efter knivdrab: - Det var en akut opstået situation
Læs også
Bosted efter knivdrab: - Det var en akut opstået situation

Forstanderen på Ørbækskilde har ikke villet kommentere historien, så længe politiet efterforsker sagen. I Arbejdstilsynets strakspåbud beskrives de generelle forhold på bostedet Ørbækskilde dog med vold, risiko og trusler. Arbejdstilsynet skriver om en anonymiseret beboer:

“Han har flere gange smadret ruder på bostedet med sine bare hænder, med egne fysiske skader til følge. Han har desuden smadret en kommode, ligesom han flere gange har slået hårdt på væggene med huller til følge.”

Rapporten tilføjer:

“Han har i sommer skubbet hårdt til en ansat, der ville beskytte (censureret) mod angreb fra beboeren.”

Arbejdstilsynets strakspåbud går på, at de ansatte ikke længere må arbejde alene, medmindre det er planlagt forsvarligt, og at der ikke må været let adgang til våben som for eksempel køkkenknive. 


Nyhedsoverblik