Odsherred

Radikale Venstre har udpeget Odsherreds nye borgmester – men står uden for den politiske aftale

Thomas Nicolaisen (R) fra Odsherred er det ene mandat, som giver den borgerlige fløj et flertal.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Odsherred Kommune kunne Karina Vincentz (Nyt Odsherred) fredag efter lange forhandlinger præsentere en ny konstitueringsaftale med det snævrest mulige flertal bestående af de borgerlige partiers 12 mandater samt Radikale Venstres ene mandat, Thomas Nicolaisen.

Selvom han blev tungen på vægtskålen, er Thomas Nicolaisen dog ikke en del af den politiske aftale, som de øvrige 12 mandater på den borgerlige fløj er nået til enighed om at etablere et samarbejde på – alligevel mener Thomas Nicolaisen, at Karina Vincentz er den rette person til borgmesterposten.

- Logikken er ikke meget anderledes, end at den konstitueringsaftale, som jeg er i nu (i indeværende byrådsperiode, red.), der er Enhedslisten heller ikke med, men kun i valg af borgmester. Vi har gjort det samme her, siger Thomas Nicolaisen og tilføjer:

- Vi peger på borgmesteren, men ikke den politiske aftale – der, synes vi, det spænder for vidt de seks partier imellem til, at vi kunne se os selv i den aftale.

quote Det kan man godt sætte spørgsmålstegn ved. Men det vælger jeg ikke at gøre, fordi vi har helt tillid til, Karina (Vincentz, red.) kan mestre det her

Thomas Nicolaisen (R), valgt til byrådet i Odsherred Kommune

Borgmester i Odsherred Kommune gennem 12 år, Thomas Adelskov (S), blev som bekendt end ikke inviteret med til forhandlingerne om en konstitueringsaftale, som har stået på de seneste tre dage efter valget, tirsdag. Alligevel mener Thomas Nicolaisen, der i dag er første viceborgmester i Odsherred Kommune, at den kommende borgmester beviser, at hun evner at samarbejde bredt:

- Jeg ser, at Karina (Vincentz, red.) er i stand til at føre den brede politik, som vi gerne vil hen over midten. Det er derfor, vi peger på Karina.

Ved seneste byrådsvalg konstituerede borgmester Thomas Adelskov (S) sig med støtte fra Dansk Folkeparti, SF, Odsherredlisten, Radikale Venstre og Enhedslisten.
Ved seneste byrådsvalg konstituerede borgmester Thomas Adelskov (S) sig med støtte fra Dansk Folkeparti, SF, Odsherredlisten, Radikale Venstre og Enhedslisten. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Synes du, hun har demonstreret det ved at lave en ret så snæver konstituering – og uden at invitere Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten med i forhandlingerne?

- Det kan man godt sætte spørgsmålstegn ved. Men det vælger jeg ikke at gøre, fordi vi har helt tillid til, at Karina (Vincentz, red.) kan mestre det her. Ikke bare nu, men også de næste fire år. Men hun må svare på, hvorfor hun ikke har taget Socialdemokraterne med, siger Thomas Nicolaisen og tilføjer:

- Vi har ikke været med særlig langt i forhandlingsforløbet. Vi gik ud efter 16 minutter i tredje møde. Der forlod vi forhandlingerne, og vores budskab var, at man skulle søge indflydelsen på den vej (hen over midten, red.)

Blev tungen på vægtskålen

Der var hele tre personer i spil til borgmesterposten blandt de fem forhandlende partier. Venstres Hanne Pigonska, Dansk Folkepartis Julie Jakobsen og Nyt Odsherreds Karina Vincentz – som i øvrigt er tidligere medlem af Venstre, hvem hun forlod til fordel for det nystartede parti, Nyt Odsherred, i starten af 2021.

På intet tidspunkt, før konstitueringen var en realitet, har de forhandlende parter villet spytte ud med, hvem der stod forrest i køen til en borgmesterpost – men ifølge Thomas Nicolaisen var sagen klar. Her kunne man alene støtte Karina Vincentz.

Karina Vincentz brød ud af Venstre og oprettede lokallisten Nyt Odsherred i februar måned i år.
Karina Vincentz brød ud af Venstre og oprettede lokallisten Nyt Odsherred i februar måned i år. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Du kunne lave et lige så snævert flertal med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten? Hvad er helt konkret anderledes i det, som I kommer op med her?

- I og med, vi ikke er med i den politiske aftale, så er de 12 mandater nødt til at række ind over midten til enten os, Socialdemokratiet, SF eller Enhedslisten. Det er humlen i de sager, der kommer til byrådet. Og det er en anden måde at føre politik på.

Så du vil være en slags garant for, at hver eneste sag skal forhandles ind over midten?

- Det er der, du skal se det – det papir, de har, er de nødt til at søge et samarbejde om. Det er hen over midten, der er løsningen. Og så må vi se, om det kan tilfredsstille os eller Socialdemokratiet, SF eller Enhedslisten, siger den radikale byrådspolitiker og tilføjer:

- Valgets resultat sagde, at borgerne ville noget andet. Det er det, vi agerer på. Vi kunne sagtens have sat os ovre sammen med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten – men så tror jeg ikke, vi havde fået den forandring, borgerne ønsker.

S er stadig det største parti

Borgmester gennem 12 år i Odsherred, Thomas Adelskov, blev endnu engang den politiker, som fik flest personlige stemmer. Hans parti gik dog tilbage med 6,9 procentpoint og to mandater, imens det nystiftede Nyt Odsherred stormede frem og fik fire mandater ind.

Socialdemokratiet er stadig klart det største parti med ti mandater.

Det er denne forskydning, som Radikale Venstres spidskandidat har valgt at fokusere på, lader Thomas Nicolaisen forstå.

Læs også
Ny lokalliste overtager borgmesterposten i Odsherred: - Det er helt usædvanligt
Læs også
Ny lokalliste overtager borgmesterposten i Odsherred: - Det er helt usædvanligt


Du siger, at borgerne vil noget andet, men Adelskov har jo stadig fået markant flest stemmer?

- Ja, men det har ikke noget med det at gøre, siger Thomas Nicolaisen og tilføjer:

- Hvis du går ned i valgtallene, så har de fået 1.800 stemmer færre – så man har fravalgt Socialdemokraterne i det spil her. Samlet set har han flest – korrekt – men det er ikke sådan, spillet er. Vi ser valgets resultat som, at borgerne gerne vil noget andet. Det er vi med til at skubbe til.

Et godt samarbejde ikke sikkert

Hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre at etablere et bredt samarbejde mellem de fem koalitionspartier, som også tæller Nye Borgerlige og Det Konservative Folkeparti på den borgerlige fløj, er den radikale politiker og medlem af byrådet gennem fire valgperioder dog langt fra sikker på:

- Nu er det op til Karina at bevise, at man vil det. Det er spændende at se, om det lykkes. Jeg ved det faktisk ikke. Jeg følger det, folk har sagt, siger Thomas Nicolaisen.

Ved valget i Odsherred Kommune fik Radikale Venstre på trods af en fremgang på 2,8 procent ét mandat.

TV2 ØST har spurgte Karina Vincentz, hvordan hun ser udsigterne til et bredt samarbejde i det nye byråd.

I siger, I går ind får det brede samarbejde – men er der ikke noget modsigende i det, når I ikke engang inviterer Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten ind til forhandlingerne?

- Jo… Nej… Det synes jeg egentlig ikke. For de er inviteret nu, og det papir, vi har (dokumentet for konstitueringen, red.), det er ikke færdigt. Jeg har aftalt møder med dem, og jeg håber, de kommer og byder godt ind på det, siger Vincentz og tilføjer:

- Der er ikke noget, der er lukket. Vi er bare længere tid om det og tænker, det giver bedre resultater, tilføjer hun.

Læs også
Først blev de holdt ude - nu vil ny Odsherred-borgmester invitere oppositionen med om bordet
Læs også
Først blev de holdt ude - nu vil ny Odsherred-borgmester invitere oppositionen med om bordet

Overdragelsen af borgmesterposten sker til 1. januar 2022.

Opdateret
Artiklen er opdateret med citat fra Karina Vincentz 21. november 2021 kl. 08.30.