Psykisk syge tropper op og boycotter bortvisning

I Nykøbing Sjælland skal der spares. Derfor er værkstedet i Vibehus for psykisk syge lukket. Men det blæser brugerne på og møder op alligevel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Strikkepindene prikker til hinanden, som de flyver ind og ud af maskerne på Margrethe Astasdatters strikketøj. Hun er også i gang med at restaurere nogle fine stole, hun har støvet op.

Udstyret og pladsen lånte hun indtil nytår på Værkstedet i Vibehus, der var et aktivitetssted, hvor psykisk syge kan samles og få noget fra hænderne. Nu kan de ikke låne udstyr længere, og det er egentlig heller ikke meningen, at de skulle være i lokalerne på Vibehus.

Men det er de.

- Det er en protest. Vi hjælper og støtter hinanden, og har det sjovt sammen. Os er der også plads til, siger Margrethe Astasdatter og kigger rundt i rummet, der er tomt udover hende og hendes tre medbrugere af Værkstedet i Vibehus, der indtil 1. januar var et samlingspunkt for omkring 20 forskellige personer med varierende psykiske problemer.

Egentlig til unge

Kommunen har besluttet at nedlægge tilbuddet til de psykisk syge til fordel for unge arbejdsløse, der mandagen TV2 ØST besøgte stedet også var at finde i huset. De befandt sig ovenpå håndarbejdsværkstedet, men ingen sad og strikkede, da vi var på besøg.

- Der er måske 100 kvadratmeter, så der burde altså også være plads til os, siger Margrethe Astasdatter.

Fik intet at vide

Margrethe Astasdatter supplerer med, at hun og de andre brugere måtte læse nyheden om nedlukningen af Værkstedet i avisen. Ifølge hende havde de intet fået at vide på forhånd.

- jeg har ikke noget imod at spare, men det skal ikke foregå på denne måde, siger hun.

Derfor har hun kontaktet formanden for Social- og Forebyggelsesudvalget, Arne Mikkelsen (SF), der ikke vil gøre Vibehus til et punkt til næste møde i udvalget, men har sat en undersøgelse i gang i kommunaladministrationen for at finde ud af, om det virkelig kan passe, at nedlukningen er foregået uden om brugerne. Han var på besøg hos Margrethe Astasdatter og de andre brugere og sagde således til TV2 ØST.

- Jeg har fået nogle oplysninger og dem vil jeg konfrontere forvaltningen om, og så går jeg ud fra, at jeg får en rimelig forklaring. Og så er den ikke længere.