Psykisk syge mishandles

Psykisk syge bliver mishandlet, når de lægges i bælte dagligt i flere måneder på lukkede psykiatriske afdelinger i Danmark. Det mener Europarådets Torturkomité, der har besøgt Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danmark bruger ifølge Europarådets torturkomité ulovlig tvang mod psykisk syge patienter. Psykisk syge bliver mishandlet, når de lægges i bælte dagligt i flere måneder på lukkede psykiatriske afdelinger i Danmark. Og personalet bruger ulovlig tvang mod patienter på det hospital, hvor de mest sindssyge er indlagt.

Sådan lyder konklusionen fra Europarådets Torturkomité, der besøgte to hospitaler i februar, skriver Politiken mandag.

I en rapport om Danmark kalder komitéen det en "hastesag", at regeringen begrænser brugen af tvang:

- Der er ingen lægelig grund til at fiksere patienter så meget, som man gør i Danmark, siger Torturkomitéens delegationsleder, den islandske psykiater Petur Hauksson til Politiken.

Delegationen besøgte blandt andet Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland, hvor landets mest farlige sindssyge kriminelle er indlagt. Her så de en patient, der var blevet lagt i bælte en eller flere gange om dagen gennem seks måneder. En anden havde været i bælte dagligt i fire måneder, mens en tredje havde ligget i bæltet en måned i træk.

Delegationen så en patient, der havde været låst inde på sit værelse ni måneder i træk. Han havde været voldelig mod personalet, medicin hjalp ikke. Han klagede over, at han ikke havde været i bad i uger.

Komitéens udsendte så også en tvangsmetode, som den aldrig havde set før. Fikseringen ligner den, man har set på Guantánamofangerne. Patienternes arme var sat fast til et bælte om maven. En rem mellem fødderne sikrede, at de kun kunne gå med korte skridt.

Sikringsafdelingen bliver ved med at lade patienter gå rundt i fodremme, siger ledende overlæge Benedikte Volfing.

- Patienter, der er så syge og farlige, at de ellers skulle være låst inde, får med den type fiksering mulighed for at få terapi og komme ud i frisk luft, siger hun til Politiken.

Men sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) vil have det stoppet med det samme. Han henviser til, at ministeriet i foråret sagde ned til den omstridte metode. Og han kalder det forkasteligt at tvangsfiksere patienter på en måde, der er ulovlig efter dansk og international ret.

/ritzau/