Præst vil ikke lukke dør for reinkarnation

Vig-præsten Annette Berg er færdig i folkekirken, mener retsteolog.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sagen om præsten Annette Berg, der har åbnet for reinkarnation, er på ingen måde slut, skriver Kristeligt Dagblad.

Med nye tilkendegivelser om sin åbenhed over for reinkarnation udsendt i en pressemeddelelse i går eftermiddags kan hun være færdig som præst i folkekirken. Sådan lyder vurderingen fra retsteolog Kristine Garde. I pressemeddelelsen bekendtgør Annette Berg, at hun ikke har ændret holdning til reinkarnation i forbindelse med sin tjenstlige samtale med Roskilde-biskop Peter Fischer-Møller den 11. november.

Opsummeringen fra Kristine Garde er klar:

- Sagen må åbnes på ny, og biskoppen kan ikke sidde sognepræstens såkaldte korrektion overhørig, siger hun.

Den tjenstlige samtale mellem Annette Berg og biskoppen kom, efter at hun i tv-programmet "Præstens Lektie" på TV ØST fortalte, at hun tror på reinkarnation.

I sin netop offentliggjorte pressemeddelelse skriver Annette Berg blandt andet, at det var "magtpåliggende for mig i samtalen med biskoppen ikke at lukke den dør, jeg netop har været med til at åbne".

- Jeg tror på, at reinkarnation kan være en mulighed blandt andre, skriver Annette Berg i skrivelsen til pressen, uden at hun selv vil kommentere sagen yderligere.

- Selv ved jeg ikke meget om reinkarnation i den forstand, at jeg kan ikke 'se' tidligere liv, hverken hos andre eller mig selv. Men jeg vil til enhver tid gerne være med til at lade en dør stå på klem over for en verdensanskuelse, der rummer de tanker - også selvom vores kirkelige tradition så pure afviser det, skriver Annette Berg videre og bemærker samtidig, at hun har skrevet under på, at hun ikke forkynder reinkarnation i kirken, og at hun beklager, at nogle har misforstået hendes udtalelser.

Kristine Garde mener, at sognepræstens seneste udmelding er udtryk for "dobbelt bogholderi", og hun kalder det et problem, at sognepræst Annette Berg tror, at hun kan have en opfattelse som privatperson og en anden som embedsperson.

- Sagen er, at hun reelt undsiger den kristne opstandelsestro, og at hun bliver utroværdig som præst og forkynder, når menigheden, som hører hende forkynde opstandelsestroen, samtidig ved, at hun som privatperson hylder reinkarnationen som en mulighed blandt andre, siger hun og tilføjer om hendes fremtid som præst:

 - Hvis hun fastholder sit syn på reinkarnation, som må skabe forvirring i menigheden, bør hun seriøst overveje at tage sin afsked.

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller, men uden held.