Præst: Sjæle kan leve videre i en ny krop

Præst Annette Berg fra Vig kom med en kontroversiel udtalelse i programmet Præstens Lektie på TV ØST. Hun mener, at sjæle kan leve videre i en ny krop.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg tror bare på, at vi afklæder os kroppen, når vi dør. Den bliver til kompost. Vi bliver til jord igen, men sjælen lever videre.

Sådan lød det, da præst Annette Berg fra Vig deltog i programmet Præstens Lektie.

Og på de direkte spørgsmål: "Kan sjælen leve videre i en ny krop" og "Kan en præst tro på reinkarnation", var svaret i begge tilfælde "ja".

Afviser tanken

Det er ikke en holdning, som har støtte i den danske folkekirke. Og præst Margrethe Horstmann fra Vestlolland, som også deltog i programmet, sagde:

- Jeg tror heller ikke, man kan forkynde Jesu død, medmindre man lægger reinkarnationstanken på hylden.

Hun afviser selv fuldstændigt idéen om, at en reinkarnation hører hjemme i kirken.

- Et menneske er over for gud dette konkrete menneske og ikke et andet menneske senere. Jeg kan ikke lide tanken om, at ens sjæl måske lever videre. Hvem skal så bestemme, om ens sjæl er god nok til at leve videre, spørger hun.

- Hvis folk vil stejle, så lad dem det

Efter programmet har Annette Berg dog selv næsten udelukkende fået positive reaktioner på udmeldingen i programmet. Og hun er heller ikke bange for, at hendes holdning kan få følgevirkninger.

- Jeg forventer ikke konsekvenser. I bund og grund synes jeg ikke, at det, jeg siger, er så meget anderledes end så mange andre præster, forklarer hun og fortsætter:

- Der, hvor det sikkert stritter for nogle, det er, når ordet reinkarnation bliver nævnt. Men hvad ved vi egentlig om noget som helst? Jeg tror, alt er meget større, end vi forestiller os. Hvis folk vil stejle, så lad dem det, siger hun.

Biskop overvejer snak med Annette Berg

Biskop Peter Fisher-Møller afviser i første omgang ligesom præst Margrethe Horstmann tanken om, at troen på reinkarnation hører hjemme i folkekirken.

- Reinkarnation er et ord, som er forbundet med østlig spiritualitet og karmatænkning, og som peger i retning af, at jeg’et er sjælen, og at kroppen er noget mindre betydningsfuldt, en slags hylster for sjælen. I Folkekirken bekender vi troen på kødets opstandelse, og dermed understreger vi, at mennesket i tid og evighed er en helhed at krop og sjæl, forklarer han.

Om Annette Bergs udtalelser kan få konsekvenser vil han dog ikke udtale sig om.

- Det har jeg lige nu slet ingen kommentarer til. Nu vil jeg se udsendelsen, og måske vil jeg tage en snak med Annette og høre mere præcist, hvad hun mener. Præstens Lektie opererer jo med en række spørgsmål, der kun må besvares med ”ja” eller ”nej”, og det kan være meget svært at koge et så komplekst spørgsmål, som forestillingerne om, hvad der sker med os efter døden, ned til noget så entydigt.