Politikere siger ja til Lundbeck – beboere siger nej og fortsætter deres kamp

Stort politisk flertal i Odsherred Kommune siger ja til, at Lundbeck må udvide produktion i Lumsås. Beboere er oprevet.

Et massivt flertal i byrådet i Odsherred Kommune sagde ja og satte dermed tirsdag aften et sidste politisk punktum i den årelange strid om den lokalplan, der gør det muligt for medicinalvirksomheden Lundbeck at udvide produktionen i Lumsås.

- Jeg er glad for, at en rigtig god virksomhed for Odsherred nu får mulighed for at udvide. Måske får den endda mulighed for at skabe endnu flere arbejdspladser i vores område, lød det fra en tilfreds borgmester, Thomas Adelskov (S).

Og den tilfredshed var der stort set enighed om ved det digitale byrådsmøde.

- Det er glædeligt, at vi nu kan sætte et punktum, der gør det muligt at hjælpe en virksomhed, der har stor betydning for Odsherred, fastslog Julie Jacobsen (DF).

Gør klar til næste slag

Men selv om 23 ud af 24 byrådsmedlemmer helt som ventet stemte for, at kommunens næststørste private virksomhed kan udvide, så er kampen mod lokalplanen langt fra slut. En gruppe beboere i området i det nordlige Odsherred med udsigt til Sjællands Odde gør klar til næste slag.

- Vi har for længst sat en advokat på sagen. Det er helt oplagt, at vi går til Planklagenævnet igen. Der er en række punkter i lokalplanen, som vi anfægter. Vi giver ikke op, sagde Tine Lönborg umiddelbart efter beslutningen i byrådet tirsdag aften. 

Hun har sommerhus i området.

Der er kommet 31 høringssvar til lokalplanen. Det er blandt andet fra grundejerforeninger, enkeltpersoner og Danmarks Naturfredningsforening. Langt de fleste tager afstand fra den ny lokalplan. De frygter forurening af havmiljø og grundvand. De er heller ikke begejstrede for at blive naboer til op til 17 meter høje bygninger. Og så er de bekymrede over, at Lundbeck, der er klassificeret som en risikovirksomhed af Miljøstyrelsen, får mulighed for at bygge tættere på både helårs- og sommerhuse.

- Politikerne har overhovedet ikke lyttet. De siger, at de har læst høringssvarene, men de har ikke taget hensyn til dem. De kan ikke forklare, hvorfor bygningerne får lov til at være 17 meter høje, eller at en risikovirksomhed får lov til at udvide så tæt på beboelse. Det er utilstedeligt, sagde Tine Lönborg.

Det var kun Enhedslistens Clark Pratt, der stemte imod. Han var også bekymret.

- Høringssvarene rejser mange kritiske spørgsmål. Jeg forstår godt bekymringerne for vandressourcerne. Jeg synes, vi bør tage borgernes indvendinger alvorlig, sagde han.

- En langstrakt sag

Men blandt de øvrige byrådspolitikere var der lettelse over, at der var truffet en beslutning i den langstrakte sag, hvor Lundbeck gerne vil have muligheden for at udvide på et areal, der ligger ved siden af den nuværende produktion.

- Jeg synes, at vores administration har gjort et fantastisk stykke arbejde for at guide både politikere og borgere gennem denne proces. Jeg mener faktisk, at vi har taget borgernes bekymringer og spørgsmål alvorligt, sagde Thomas Nicolaisen (R).

Helt tilbage i oktober 2017 vedtog byrådet første gang lokalplanen for Lundbeck. Allerede dengang var en gruppe beboere på barrikaderne. De klagede til Planklagenævnet og fik medhold: Lokalplanen var ikke god nok. Men det fik kun sat en midlertidig stopper for processen. Kommunen har siden rettet lokalplanen til, den har været i høring, og tirsdag aften traf politikerne den endelige beslutning.

- Det har været en meget langstrakt sag. Et enigt byråd vedtog lokalplanen lige før sidste valg. Jeg synes, den blev underkendt på nogle umådelig små teknikaliteter. Nu kan vi komme videre, sagde borgmester Thomas Adelskov (S).

Sidst i efteråret oplyste Lundbeck til TV2 ØST, at virksomheden ikke havde konkrete planer om at udvide fabrikken på arealet ved Lumsås. Men direktør Steen Søgaard understregede, at det var afgørende for virksomhedens fortsatte fokus på udvikling af produktionen i Lumsås, at lokalplanen blev vedtaget.