¨

Politikere holder fast i placering af biogasanlæg

Foto: Thomas Nielsen - TV ØST (Arkivfoto)

Borgernes protester mod at blive naboer til at biogasanlæg nord for Vig har gjort indtryk. Men beslutningen står fast.

Et halvt hundrede borgere fra Vig måtte tirsdag aften forlade byrådssalen i Højby skuffede. Efter en times til tider ophedet debat, afviste et stort flertal af politikerne i Odsherred Kommune at foretage en kovending i sagen om placeringen af et biogasanlæg nord for Vig. 

Det eneste, der kom ud af den lange debat, var et løfte fra borgmester Thomas Adelskov (S) om, at han ville kontakte selskabet bag biogasanlægget.

- Jeg skal nok ringe til for at høre, om virksomheden stadig er interesseret i at udnytte det plangrundlag, som vi har besluttet, sagde borgmesteren.

Det var langt fra, hvad de fremmødte borgere fra Vig havde håbet på.

- Vi skal genoverveje placeringen

Det var formanden for Miljø- og Klimaudvalget, Paw Pedersen (DF), der fik sat på byrådets dagsorden igen her til aften. Det er ellers to år siden, at et enigt byråd sagde ja til biogasanlægget. Men nu ønskede udvalgsformanden at genåbne sagen.

- Jeg synes, vi skal genoverveje placeringen. Jeg tror på, at der kan etableres anlæg, der ikke lugter, men jeg kan ikke give nogen garanti.  Senest har politikerne i Holbæk sagt nej til et biogasanlæg, og det har fået mig til at overveje, om der en anden løsning, sagde Paw Pedersen.

Han foreslog derfor, at Odsherred Kommune tager kontakt med naboen i Holbæk for at undersøge, om de to kommuner kan samarbejde om en fælles løsning eventuelt ved Audebo.

- Vi taber troværdighed

Flere politikere advarede imod, at kommunen løber fra de for længst vedtagne planer.

- Hvis vi kasserer lokalplan og kommuneplantillæg, kan vi vente en erstatningssag i millionklassen fra selskabet bag biogasanlægget. Samtidig taber vi troværdighed i forhold til erhvervslivet, hvis virksomhederne ikke kan stole på de beslutninger, vi har truffet, sagde Jette Sloth Nielsen (S).

Også Morten Egeskov (V) advarede imod at trække tæppet væk under selskabet bag biogasanlægget.

Jeg er godt klar over, at vi risikerer en erstatningssag. Men jeg synes, at anlægget bliver placeret for tæt på Vig

Thomas Nicolaisen (R), byrådsmedlem, Odsherred

- Hele processen har været kørt helt efter bogen. Vi har holdt to borgermøder, der kom meget få høringssvar. Beslutningen blev truffet på et godt oplyst grundlag. Vi kan imødese et erstatningskrav på et tocifret millionbeløb, hvis vi nu ændrer kurs, sagde Morten Egeskov (V).

Kun Enhedslisten og Radikale var indstillet på at droppe planerne.

- Jeg er godt klar over, at vi risikerer en erstatningssag. Men jeg synes, at anlægget bliver placeret for tæt på Vig. Og vi kan jo ikke få en garanti for, at anlægget ikke kommer til at lugte, sagde Thomas Nicolaisen (R)

Han foreslog derfor, at byrådet indledte en proces for at få ophævet den to år gamle lokalplan og kommuneplantillægget.

Enhedslisten og Radikal stemte for forslaget. Dansk Folkeparti undlod at stemme. Resten af byrådet sagde nej.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App