79-årige Jytte Nimb triller frem med sin grå rollator og smugkigger ind til den nye Spar-købmandsbutik, som åbner mandag den 16. september på plejecentret Bakkegården i Hørve.
Ind gennem åbningen bag de nymalede hvide trævægge kan den 79-årige beboer se, hvordan købmand Niels Hyldedal sammen med de frivillige er ved at sætte de sidste varer på hylderne og klistre prismærker på Pama Grødris, småkager fra Karen Volf, æblegrød og et par flasker gin.
Alt her i livet behøves ikke gøres op i penge
- Det er alletiders, siger Jytte Nimb og fortsætter:
- Jeg tror virkelig, der er mange, som har brug for det her og glæder sig til selv at købe ind i stedet for at sende andre i byen efter fornødenheder. På den måde får de en fornemmelse af, de selv er med og ikke bare sidder og bliver passet, mens andre gør det hele for dem. Nu kan de slev handle og det kan give dem noget af deres værdighed tilbage.
BILLEDER: Jytte Nimb har set frem til, at butikken skulle åbne. Hun har lavet indkøbsliste og handler også for nogle af plejehjemmets andre beboere, som ikke er så friske.
Lille butik med stor betydning
Bag hende kører den unge købmandselev forbi med en rød rullevogn med et par kasser flaskeøl, inden han smutter forbi den grå rollator for at hjælpe de andre med varerne, der snart skal stå klar i den cirka 25 kvadratmeter lille butik med stor betydning.
- Jeg har valgt varer, som borgerne kan kende fra deres ungdom. Det kan være OTA Solgryn, Beauvais-produkter, Gevalia-kaffe og Pama Grødris, som man kan huske, fra da man var barn, fortæller købmand Niels Hyldedal, der har taget sit grønne slips på i dagens anledning.
BILLEDER: Købmanden har valgt varer, som de ældre beboere måske kan kende fra deres ungdom.
For det er en særlig dag for ham, personalet på det nordvestsjællandske plejecenter og beboerne på stedet med 75 ældre- og plejeboliger.
Gennem længere tid har Bakkegårdens centersygeplejerske Tine Schulz drømt om at åbne en
købmandsbutik på plejecenteret.
- Butikken kommer til at give vores borgere et indblik i, hvordan deres hverdagsliv har været, inden de flyttede på plejehjem. Derfor er det fantastisk, vi kunne etablere et samarbejde med en energisk købmand, så vi kan give borgerne en særlig oplevelse, siger Tine Schulz.
Skønhedssalon, værksted og bare damer
Plejecentret rummer allerede en skønhedssalon, et værksted med gamle skruer og letpåklædte kalenderkvinder på væggen, massagestole og et billardbord. Inden længe åbner der også et lille konditori, hvor beboerne på Bakkegården kan nyde friskmalet kaffe og hjemmebagte fristelser.
Jeg er rigtig stolt og går og praler med Odsherred Kommune, fordi man rykker sammen og gerne vil gøre noget for hinanden
Men sådan en købmandsbutik kommer ikke af sig selv.
Den er skabt i samarbejde med byens Spar-købmand og sponsorstøtte fra Hørve Erhvervsforening, mens materialerne til butikken blev leveret af et nærliggende byggemarked og sat sammen af den lokale tømrer og den lokale maler.
Artiklen fortsætter under billedet.
Købmandsbutikken er ifølge centersygeplejersken for alle beboere på Bakkegården, men der er særligt fokus på beboere, som lider af demens.
Beboerne skal ifølge hende have deres hverdag og rutiner tilbage for at holde sig i gang. Det skal ikke kun ske en gang om ugen – men tre gange om ugen, hvor butikken holder åben fra klokken 13.00 til 15.00 mandag, onsdag og fredag.
- Det vil særligt give kvinderne, som tidligere har gået til købmanden, en særlig oplevelse, når de sidder med en pakke OTA Solgryn i hånden, som de måske har købt mange gange før, siger Tine Schulz.
Borgmester praler
Ved indvielsen af købmandsbutikken var der trillet et rullebord frem med fire flasker Verdi, og som ved andre store indvielser havde plejecenteret inviteret borgmester Thomas Adelskov (S) til at holde åbningstalen.
Man har ligesom alle andre mennesker et stort behov for, at der sker noget i hverdagen
For ham symboliserer butikken noget helt særligt - nemlig evnen til at skabe noget i fællesskab, og det praler han gerne med, at man er ekstra gode til i Odsherred Kommune.
- Jeg er rigtig stolt og går og praler med Odsherred Kommune, fordi man rykker sammen og gerne vil gøre noget for hinanden, siger Thomas Adelskov.
Det er primært frivillige efterlønsmodtagere og pensionister, der skal stå bag disken i købmandsbutikken. Men den unge købmandselev skal også have vagter i butikken hver onsdag, hvor han ifølge købmand Niels Hyldedal kommer til at lære noget vigtigt.
- Det handler ikke altid om at være der, hvor man tjener flest penge – men der, hvor det giver mest menig, siger Niels Hyldedal.
VIDEO: Niels Hyldedal viser rundt i den lille butik.
For den nye filial handler ikke om at tjene penge, understreger han.
- Jeg gør det af mit gode hjerte og for at se nogle borgere blive glade ved at købe nogle små ting. Hvis ikke de har mulighed for at komme ud i byen, så kan det her bare gøre en kæmpe forskel for dem og gøre dem rigtig glade. Alt her i livet behøves ikke gøres op i penge, siger Niels Hyldedal.
Professor roser idéen
Hos Nationalt Videnscenter for Demens roser man initiativet med købmandsbutikken.
- Købmandsbutikken og andre lignende initiativer er en god idé, fordi som beboere på plejehjem godt kan have svært ved at få hverdagen fyldt med aktiviteter på samme måde, som man havde, da man var rask. Derfor er man totalt afhængig af, at andre sætter én i gang med aktiviteter. Man har ligesom alle andre mennesker et stort behov for, at der sker noget i hverdagen.
Af og til kan jeg godt lide et glas hvidvin fra sådan en trelitersboks, så jeg kommer nok forbi butikken igen
- Det er rigtigt nok, at man med en demenssydom ikke kan rumme alt for mange ting, men der må meget gerne ske noget, fordi det holder hjerne i gang, siger professor og overlæge Gunhild Waldemar, der er leder af Nationalt Videnscenter for Demens.
Netop købmandsbutikker, caféer eller skønhedssaloner er de seneste år skudt op flere steder på landets plejecentre for at aktivere beboerne, og det gør hverdagen mere festlig, påpeger Gunhild Waldemar.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Derfor skal de initiativer have stor ros, siger hun og tilføjer:
- Men der er også en anden vigtig ting ved det, fordi flere beboere med demens har det sådan, at de ikke må gå ud for plejehjemmet, fordi de risikerer at fare vild. De kan derfor ikke som alle andre lige gå ned til den lokale købmand, og derfor er initiativet en god idé.
Savner blomster og hvidvin
Jytte Nimb har også svært ved at skjule sin begejstring over den nyåbnede købmandsbutik, selvom der ifølge hende både mangler blomster og hvidvin på hylderne.
- Selvom man får fuld kost her, så vil man af og til gerne lave sin livret en gang imellem, siger hun og tilføjer:
Artiklen fortsætter under billederne.
- Det er skægt med den nye købmandsbutik. Af og til kan jeg godt lide et glas hvidvin fra sådan en trelitersboks, så jeg kommer nok forbi butikken igen.
For købmanden, der allerede har lovet flere varer på hylderne, var dagen også noget særligt.
- Åbningen gik super godt. Det er lige til at få tårer i øjnene. Det er fantastisk at se deres glæde ved varerne på hylderne og bare holde dem i deres hænder, siger Niels Hyldedal.'
BILLEDE: Niels Hyldedal og købmandselev var helt klar til dagens åbning.