Pensionsmodne læger bliver i praksis: Der står ingen klar til at overtage

Manglen på læger får flere af de ældre læger til at udskyde pensionen. I Region Sjælland er 12 procent af lægerne mindst 65 år gamle.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ulf Bern Jensen er næsten 68 år, men tager stadig imod masser af patienter i sin praksis i Nykøbing Sjælland.

Den praktiserende læge kan godt lide sit arbejde med patienterne, og han nyder sammenholdet med kollegerne. Men det er også en væsentlig faktor for pensionsplanerne, at der i øjeblikket ikke står nogen, der er klar til at overtage hans praksis.

quote Jeg kan godt frygte, at der ikke er nogen klar til at overtage min praksis, når jeg går på pension

Ulf Bern Jensen, praktiserende læge

- Jeg synes, vi som praktiserende læger har et ansvar over for patienterne. Det skal ikke være sådan, at nogle tilfældigvis kan få en privat praktiserende læge, mens andre ikke kan, siger Ulf Bern Jensen.

På landsplan er hver tiende praktiserende læge nu over 65 år gammel, mens det i vores område er næsten hver ottende. I Odsherred, hvor Ulf Bern Jensen har praksis, er fem ud af kommunens 15 læger fyldt 65 år. Det viser en opgørelse fra Praktiserende Lægers organisation, PLO.

- Jeg kan godt frygte, at der ikke er nogen klar til at overtage min praksis, når jeg går på pension, siger Ulf Bern Jensen.

Der skal uddannes flere

Hos PLO sætter man pris på, at ældre læger tager en ekstra tørn, men det er ikke en holdbar løsning.

- Det er heroisk, men jeg tror, mange af dem gør det, fordi de ikke kan komme af med deres praksis, siger formand for PLO-Sjælland, Ulrik Hesislev.

De yngre kolleger står langtfra på spring til at overtage - og især i yderområderne er der problemer. Det kan tvinge regionen til at oprette udsbudsklinikker, som har mødt en del kritik. 

PLO peger især på én måde at løse udfordringen med lægemanglen på.

- Vi skal have uddannet flere læger. Det har vi sagt i mange år, siger formand for PLO-Sjælland, Ulrik Hesislev. 

Ulf Bern Jensen har overtaget en satellit-klinik på Sjællands Odde, hvor han er én gang om ugen, mens en anden, ældre læge passer praksissen i Nykøbing Sjælland. Han håber, at det bliver mere attraktivt for de yngre læger at købe praksis i yderområderne.

- Jeg prøver at gøre min praksis attraktiv, så nogen får lyst til at overtage den. Men jeg er realistisk, og lige nu ser det svært ud, siger den aldrende læge.