På skattejagt efter sundhed

Projekt SoL er i denne uge i Odsherred. Det skal give sundhed og velvære i lokalområdet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Børnene i børnehaven SpilOp'en i Asnæs var i dag på en særlig form for skattejagt. De skulle nemlig finde poster med forskellige smags-og lugteprøver. Og det var ikke det hele, der smagte lige godt.

- Addddr! Det er alt for surt, siger Hjalte Johannes Drews, da han bider i en citron, som man kan se på billedet herover.

Han er sammen med sin gruppe nået til posten, hvor de lærer om de forksellige smage: Sødt, salt, surt, bittert og umami. Specielt den sidste er børnene rigtig glade for.

- Umamiiiii!, råber de, og så har de lært et nyt ord.

Hovedformålet med dagen er dog mere end bare hygge og smagsprøver. Det er nemlig en del af forskningsprojektet SoL, som startede på Bornholm, men som altså nu er nået til Odsherred. Projektet handler om sundhed og trivsel i lokalsamfundet, og har særlig fokus på at fremme sunde spisevaner og mere bevægelse i bæørnefamilier. Og smagsprøverne i dag er med til at få børnene til at turde prøve nye ting. For selvom man ikke kan lide kål første gang man smager det, så viser videnskaben, at man ofte kan vænne sig til smage.

- Når børnene er med til at smage og prøve og røre tingene, og når de er med i køkkenet, så bliver de mere nysgerrige og tør at smage forskellige ting, siger Ida Foxvig, der er videnskabelig assistent på SoL-projektet.

 

Man kan læse meget mere om SoL ved at følge dette link:

http://www.sol.aau.dk/