¨

Odsherred slipper fri for regler

Foto: TV ØST

Odsherred Kommune er en af ni danske kommuner, der fra 2012 bliver frikommune.

De nye frikommuner  får frit spil til at afprøve nye, eksperimenterende og smartere måder at gøre tingene på. Samtidig slipper frikommunerne for en stribe statslige regler.

- Det betyder, at vi som kommune slipper for de snærende bånd, spændetrøjen fra lovgivningen og bureaukratiet på Christiansborg, siger Thomas Adelskov, borgmester, Odsherred Kommune.

For en måned siden søgte kommunen om at deltage i regeringens frikommuneforsøg. I dag fik kommunen så svaret fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Frikommuneforsøget eksperimenterer med kommunale opgaveløsninger for at komme bureaukratiet til livs.

Gratis busser til borgerne

Som et af tiltagene søgte Odsherred Kommune om lov til at omlægge bustrafikken i kommunen.

- Det giver os blandt andet mulighed for, at vi kan samle al vores busdrift og kørsel. Således får vi gratis busdrift i Odsherred Kommune til borgerne. Det gælder både for skolebørnene, de ældre og for de borgere, der normalt bruger den kollektive trafik, siger Thomas Adelskov, borgmester, Odsherred Kommune.

Udover de gratis busser foreslår kommunen ny finansiering af turismeområdet, tiltag på ældreområdet og uddannelsespligt for de unge, så flere gennemfører en ungdomsuddannelse.

Forsøget begynder til næste år

Nu skal kommunen søge om at få projekterne endeligt gennemført. Forsøget begynder i januar næste år og løber fire år frem. De ni frikommunerne, der er valgt som deltagere i forsøget, er Fredensborg, Fredericia, Gentofte/Gladsaxe, Odense, Odsherred, Vejle, Vesthimmerland og Viborg.

01:29 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App