Odsherred Kommune finder PFOS-bombe i grundvandet

Prøver fra en brandøvelsesplads viser værdier 5.000 gange over grænseværdien for PFOS i grundvandet. Professor ser med alvor på sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Som et led i undersøgelsen af forureningen med PFOS har man gjort nye fund af det miljøskadelige kemikalie, som engang har været anvendt i brandskum.

Denne gang er der tale om en af i alt tre undersøgte brandøvelsespladser i Odsherred Kommune.

Af en netop afleveret rapport til kommunen kan man læse, at prøverne af grundvand fra en tidligere brandøvelsesplads i Vig ligger 5.000 gange over grænseværdien for drikkevand. Det oplyser Else Andersen, som er afdelingsleder for Natur og Vand i Odsherred Kommune:

- Vi har nogle ret høje koncentrationer af PFOS, både i det terrænnære grundvand og jordprøverne, siger hun.

quote Vi konstaterede ret hurtigt, at vi ikke har en akut situation, men en potentiel risiko

Else Andersen, afdelingsleder, Natur og Vand, Odsherred Kommune

Umiddelbart er der dog ikke fare på færde, forklarer afdelingslederen:

- Vi konstaterede ret hurtigt, at vi ikke har en akut situation, men en potentiel risiko vi skal undersøge nærmere.

Der udvindes nemlig ikke drikkevand fra det jordlag, hvor overskridelserne er konstateret.

Else Andersen, afdelingsleder, Natur og Vand, Odsherred Kommune, siger, at der ikke er tale om et akut problem, men der er en potentiel risiko for, at det kræftfremkaldende stof PFOS kan have spredt sig til det omkringliggende miljø.
Else Andersen, afdelingsleder, Natur og Vand, Odsherred Kommune, siger, at der ikke er tale om et akut problem, men der er en potentiel risiko for, at det kræftfremkaldende stof PFOS kan have spredt sig til det omkringliggende miljø. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

- Vi er ikke nede at måle i det, som er drikkevand. Vi har målt fire meter under jorden, og drikkevand hæves op 50 meter nede i kalklaget – så det er beskyttet af 50 meter ler – og indvindingsoplandet er ikke under denne grund.

Der er heller ikke private drikkevandsboringer i området. Nærmeste vandværksboring ligger 1,3 kilometer fra øvelsesområdet.

Ligeledes viser målinger fra vandboringerne, at der ikke er fundet PFOS i drikkevandet.

Men undersøgelserne fortsætter. Blandt andet skal der foretages yderligere prøver, siger Else Andersen:

- Vi skal finde ud af, hvor der er nogle dræn, hvordan oplandet ser ud, og hvor vandet strømmer hen – og hvor der er nogle drænbrønde, vi kan tage prøver fra. Og så skal vi formentlig have taget nogle flere prøver inde på grunden også.

- I princippet, hvis det her er strømmet med dræn ned til det store vandløb, Fuglebæks Å, kan det i sidste ende nå Korevlerne, altså ude ved vores strande.

Læs også
PFOS-forgiftede borgere vil kræve erstatning: Ny arbejdsgruppe forbereder erstatningssag
Læs også
PFOS-forgiftede borgere vil kræve erstatning: Ny arbejdsgruppe forbereder erstatningssag

Det er brandøvelsespladsen ved Vig, hvor fundet er gjort, imens de to andre undersøgte pladser ved Sjællands Odde og ved Asnæs ikke har vist noget "nævneværdigt problem", oplyser Else Andersen.

Korsør-sag skabte fokus

Undersøgelserne efter PFOS udspringer af en sag fra Korsør.

Tilbage i starten af 2021 førte fund af PFOS-rester i spildevandet her til omfattende afsløringer af forureningen med stoffet fra en brandøvelsesplads i Korsør, hvorfra det havde bredt sig til en nærliggende eng med græssende kvæg.

quote Der er nogle tal, som er rigtig høje, og det kræver umiddelbar indgriben

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin, Syddansk Universitet

I alt 187 borgere nåede at spise af kødet fra kvæget, før den ubehagelige opdagelse blev gjort. Af dem har 118 personer fået målt forhøjede PFOS værdier i blodet.

For at undgå tilsvarende situationer andre steder i landet er omfattende undersøgelser siden blevet sat i værk.

Forureningen med PFOS stammer fra brandskum, hvilket har fået myndighederne til at rette fokus på navnlig brandøvelsespladser. Stoffet menes blandt andet at være kræftfremkaldende.

Ifølge Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, er det på høje tid, at interessen rettes mod PFOS:

- Vi er årtier bagud. De her stoffer har vi mindst kendt siden år 2000 som værende stabile og sundhedsfarlige, siger han og kalder i den forbindelse Korsør-skandalen "en velkommen advarsel".

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin, Syddansk Universitet, siger, det er på høje tid, at myndighederne tager hånd om PFOS. Han kaldet det et spørgsmål om tid, før fundet af PFOS kan nå drikkevandet.
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin, Syddansk Universitet, siger, det er på høje tid, at myndighederne tager hånd om PFOS. Han kaldet det et spørgsmål om tid, før fundet af PFOS kan nå drikkevandet. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

De seneste tal fra Odsherred giver også grund til bekymring, påpeger han:

- Der er nogle tal, som er rigtig høje, og det kræver umiddelbar indgriben.

- Man må afklare helt nøjagtigt, hvor kommer forureningen fra, hvor meget jord er det, der skal fjernes og destrueres – for ellers bliver det her ved med at sive, og det bliver værre og værre og på et eller andet tidspunkt, når du frem til nogle rigtige drikkevandsboringer. Og så er pokker løs, siger Philippe Grandjean.

Læs også
Bramsen afviser eksperters påstand om fodslæberi i giftsag
Læs også
Bramsen afviser eksperters påstand om fodslæberi i giftsag

Han understreger, at PFOS er unedbrydeligt – hvorfor problemet vil række mange generationer frem, hvis ikke der skrides til rette handling i takt med, at der bliver gjort fund af stoffet.

- Vi må erkende vores ansvar for kommende generationer og sørge for, at vi ikke forurener grundvandet.

Det er op til Region Sjælland at beslutte, om der skal laves en oprensning af området.


Nyhedsoverblik