Odsherred dropper det velkendte Blå Flag

Sommeren bliver uden det Blå Flag vajende ved strandene i Odsherred. Ordningen er for dyr, og kommunen vil fremover lave sin egen mærkning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det Blå Flag har akkompagneret sommeren i Odsherred for sidste gang. Fremover bliver det kommunens egne flag, der markerer ting som badevandskvalitet på de lokale strande. Foreløbig vil de nye flag blive hejst på seks strande i Odsherred. 

quote Vi skal hvert eneste år redegøre for, hvad vi gør for havskildpadder, og det, synes vi, er lidt spild af tid.

Hans-Jørgen Olsen, turistdirektør i VisitOdsherred

- De blå flag er jo et EU-projekt, og mange af kravene er mærkværdige i forhold til strande i Nordeuropa. Vi skal for eksempel hvert eneste år redegøre for, hvad vi gør for havskildpadder, og det, synes vi, er lidt spild af tid, fortæller turistdirektør i VisitOdsherred, Hans-Jørgen Olsen.

Den internationale miljømærkningsordning, der skal sikre fastlagte krav i forbindelse med vandkvalitet, sikkerhed og service passer ikke ideelt til de ”kolde” destinationer ifølge VisitOdsherred. I stedet skal nye flag, ændret skiltning, nye strandkort og en app hjælpe gæster og fastboende med at vælge den helt rigtige strand i området.

- Vi har oplevet, at Blå Flag lidt for snævert kun fortalte om badevandet, og vi har derfor trukket os ud af ordningen. Hvor det blå flag var meget koncentreret om højsæsonen, vil vi med vores nye tiltag fortælle, at vi også resten af året har noget unikt at byde på, siger Paw Pedersen (DF), formand for Miljø – og Klimaudvalget i Odsherred Kommune i en pressemeddelelse.

Friluftsrådet: Ærgerligt, de ikke vil være med

Det er langt fra optimalt, at de Blå Flag ikke længere skal være en del af Odsherred, spørger man direktøren hos Friluftsrådet.

- Det er lidt ærgerligt, de ikke vil være med. Blå Flag er et stramt regime, som jeg måske godt kan forstå, man kan have det svært med, men vi har andre ordninger, og dem vil de heller ikke være en del af, lyder det fra Jan Ejlsted.

Ifølge direktøren er det vigtigt med noget genkendeligt hos folk, noget som de er vant til at kigge efter.

- Det betyder jo, at vi får sådan nogle ”piratflag” rundt omkring, hvor folk ikke aner, hvad det står for. Så jeg håber, at Odsherred kommer til besindelse og kommer med i en ordning igen, hvor der er styr på tingene og hvor nogle udefra siger god for det. Ellers skal kommunen bare sige god for sig selv, siger Jan Ejlsted.

I alt 20 strande skal fremover mærkes med kommunens eget flag – ifølge VisitOdsherred ved de godt, at det Blå Flag forbindes med garanti for rent badevand, og kommunen vil derfor holde mindst det samme niveau for vandkontrol som under den ”gamle” ordning.

- Der vil selvfølgelig være spørgsmål og folk vil undre sig, men vi bruger en masse kræfter i år på at informere og synliggøre omkring det nye, siger turistdirektør Hans-Jørgen Olsen.

Derudover kommer strandene også meget mere på nettet. 

Strand på mobilen

I en ny app kan man nemlig fremover søge på strande og aktiviteter efter særlige kriterier så som toiletforhold, børnevenlighed, vandsport, kiosk, handicapvenlighed og så videre. App’en fortæller også om badevandskvalitet og helt lavpraktisk, hvilken strand man er tættest på.

- Det handler om, at vi vil være bedre til at guide folk til den strand, kyst eller oplevelser, de er på jagt efter, forklarer Kirsten Agerholm Gyalokay, Centerchef i Miljø og Teknik i kommunen.

43 strande og tre lystbådehavne i Region Sjælland er ellers blevet tildelt Friluftsrådets Blå Flag, der i øvrigt findes i 45 lande.  

De nye flag i Odsherred vil blive hejst søndag den 10. juni.