Nyt videnscenter om tang kan være på vej: - Folk skal røre og smage det

Folkene bag Dansk Tang har planer om at lave en gammel behandlingsinstitution om til et nyt videnscenter om tang i Nykøbing Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tang skal spises, røres ved og forskes i.

Sådan lyder budskabet fra folkene fra virksomheden Dansk Tang. De ønsker sammen med ejeren af Anneberg Kulturpark at etablere et nyt videnscenter om tang i Nykøbing Sjælland.

- Der er behov for sådan et sted, hvor vi mødes – os der har arbejdet med tang – sammen med forskere og med folk fra gastronomien. I det hele taget ligger landskabet lige udenfor døren, så det er ideelt at have sådan et sted, hvor man kan arbejde og nørde med tang i alle mulige retninger, siger Claus Marcussen, som er direktør for Dansk Tang.

quote Vi skal have folk til at røre ved det og smage på det

Claus Marcussen, direktør for Dansk Tang

De fleste har nok trådt i rådden tang på en strand. Det kan virke ret ulækkert og ødelægge en god badetur.

Men tang, som for eksempel en frisk havsalat, er en lækker spise. Den bliver høstet 8,30 meter nede på bunden af Isefjorden. Den er syv gange sundere end spinat og har en dejlig konsistens, hvis man spørger Claus Marcussen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tangen her er havsalat, som er hentet op fra bunden af Isefjorden.
Tangen her er havsalat, som er hentet op fra bunden af Isefjorden. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Det er kun tre år siden, at de første historier om tang fra havbunden i Odsherred ramte overskrifterne i pressen. Nu er det svært at finde en dygtig kok, der ikke kender virksomheden Dansk Tang.

- Det ramte lige et eller andet, da vi blev kontaktet af de store restauranter i København, siger Claus Marcussen.

Tom gul bygning skal huse videnscenter

Nu prøver Claus Marcussen og resten af holdet bag Dansk Tang at smede, mens interessen for tang stadig er frisk.

Og de har været heldige at få selskab af Gitte Klausen, der i forvejen ejer Anneberg Kulturpark. Hun har købt et tomt, gult og kæmpestort hus, som ligger et par hundrede meter væk fra Dansk Tangs lagerbygning i kulturparken.

Tang i kofoder
Læs også
Kan tang i køernes foder få dem til bøvse og prutte mindre til fordel for klimaet?
Tang i kofoder
Læs også
Kan tang i køernes foder få dem til bøvse og prutte mindre til fordel for klimaet?

Her skal videnscentret ligge. Huset har indtil for fire år siden været behandlingsinstitution. Men snart breder der sig en duft af tang i de 1.267 kvadratmeter fordelt på de tre etager.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her skal nyt videnscenter om tang ligge i Anneberg Kulturpark.
Her skal nyt videnscenter om tang ligge i Anneberg Kulturpark. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Nederst skal der indrettes tangeksperimentarium, i den midterste etage er der plads til forskere og reagensglas. Og øverst oppe venter 17 værelser med havudsigt, der skal huse husets gæster, fortæller Gitte Klausen, mens hun viser rundt.

- Heroppe tænker vi, at alle de her grossister, vi skal have ind fra København og omegn skal bo, når de er på tangsafari og på kurser og så videre, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser udsigten ud fra et af de 17 værelser på øverste etager, hvor videnscentrets gæster skal bo.
Sådan ser udsigten ud fra et af de 17 værelser på øverste etager, hvor videnscentrets gæster skal bo. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Gitte Klausen er god at have med i projektet, da hun kender til kunsten at skaffe midler til projekter.

- Foreløbigt har vi fået 400.000 kroner af nogle LAG-midler fra EU. Og når jeg får skaffet yderligere 400.000, så er vi klar til at sætte et forprojekt i gang, siger Gitte Klausen.

Læs også
Odsherred Food kan knap følge med: Kunderne er vilde med tang
Læs også
Odsherred Food kan knap følge med: Kunderne er vilde med tang

Hvis alt går efter planen, er opbygningen af centret i gang om et halvt års tid. Og Claus Marcussen er klar til næste kapitel i Odsherred-eventyret - nemlig at vise tang frem på alle måder.

- Vi skal have folk til at røre ved det og smage på det, og i det hele taget vide, hvordan tang er og lever, og hvordan tang kan bruges i andre henseender, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her viser Claus Marcussen tang frem som er havsalat, der kan spises.
Her viser Claus Marcussen tang frem som er havsalat, der kan spises. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Der er mulighed for alle nysgerrige at komme helt tæt på det kommende videnscenter for tang og se huset, når de slår dørene op i efterårsferien.  


Nyhedsoverblik