¨

Nyt kunstkollektiv skal sparke liv i lille landsby

01:21

I alt er tre kvinder flyttet ind på Kunstkollektivet 8B. Video: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Et kunstkollektiv i landsbyen Unnerud skal give mere liv. Det er lokale kræfter, der står bag initiativet, som tiltrækker udenlandske kunstnere.

Beboerne i Unnerud i Odsherred vil gerne have mere liv i den lille landsby.

Derfor har frivillige været med til at ombygge den gamle brugs til et kunstkollektiv - Kunstkollektivet 8B. Her kommer der fem værelser og værksteder for tekstilkunstnere og keramikere. Og nu er de første gæster fra udlandet allerede flyttet ind.

- Jeg arbejder på en serie af vaser, siger Cat Fenwick, der er kunstner fra England.

- Her er smukt. Området er så inspirerende. Naturen er skøn, og her er så stille.

- Min plan er at lave nogle reliefskulpturer til alle familier her i landsbyen, lyder det fra Wang Li, der er kunstner fra Kina.

Det kom det bag på os, hvor stor interessen var fra udlandet

Pia Heike Johansen, Unnerud

Stor interesse fra udlandet

I alt er tre kvinder flyttet ind, og selvom det måske ikke lyder af meget, så har det stor betydning for indbyggertallet i den lille by.

- Vi er måske 29-30 mennesker her i alt, så det er jo næsten ti procent. Det er jo meget, siger Pia Heike Johansen fra Unnerud.

I et år har lokale kræfter knoklet for at realisere projektet, som også får støtte fra flere fonde og offentlige midler. Først var tanken, at det skulle være for danske kunstnere, men for at øge interessen er målgruppen nu hele verden.

- Det kom det bag på os, hvor stor interessen var fra udlandet. Det var vi virkelig forbavset over, siger Pia Heike Johansen.

Skaber relationer mellem mennesker

Kunstnerne bor og arbejder i den lille by i nogle måneder ad gangen. Og allerede efter få dage giver omgivelserne masser af inspiration.

- Det første, jeg lagde mærke til her, var de smukke sten på stranden, siger Cat Fenwick.

- Jeg syntes, det var super sødt, at alle her på landet stadig brugte de her kurve, lyder det fra Josephine van Schendel, der er kunstner fra Holland.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Udover at de nye beboere får et godt fællesskab med hinanden, så får de også et godt forhold til resten af landsbyen, som de gerne vil dele deres kunst med.

- Jeg vil lave noget keramisk kunst på alle familiernes mure, siger Wang Li.

- Jeg vil lave en workshop, hvor jeg laver en masse brøddej. Så kan alle fra landsbyen komme og forme deres egne brød, som vi putter i keramikovnen, fortæller Josephine van Schendel.

For de lokale er det netop formålet at skabe liv i byen og relationer mellem mennesker, fortæller Pia Heike Johansen.

- Det er jo et samlingssted også for os, der bor her. Vi kommer til at holde fællesmiddage sammen med dem, der bor her, for at de kan føle sig en del af det landsbyliv, der er her, siger hun.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App