Nystartet børnehave satser stort på genbrug: - Det er fedt at give ting ny værdi

Alt fra legetøj til byggematerialerne på legepladsen har haft et liv, før de kom til børnehaven Spiren i Nørre Asmindrup.

I den nystiftede børnehave Spiren i Nørre Asmindrup, Odsherred Kommune, spiller genbrug en helt særlig rolle. 

Til stor jubel for børnene for hvem kun fantasien sætter grænser – men for også initiativtagerne, som har forenet et ønske om øget genanvendelse af gamle materialer med et lille budget i en nystartet institution.

Det fortæller Mette Møller Olsen. Hun er formand for forældrerådet og initiativtager til Spiren.

- Det var rigtig fedt både at kunne spare nogle penge, men også at vi gav tingene ny værdi, sådan at vi ikke bare skal smide ting ud og købe alt fra nyt, men at vi kan bruge det til nogle andre formål og give det nye formål og skabe noget sammen, siger hun.

quote Så er det jo bare dejligt at se, at tingene kan blive brugt igen og få nyt liv

Hannah Møller Christensen, projektmedarbejder, Cirkelhuset

Udover byggematerialerne til den nye legeplads, som forældre til børn i børnehaven har stået for at bygge, er også alt legetøjet genbrug.

Mette Møller Olsen, formand for forældrerådet og initiativtager til Spiren, fortæller at genbrug både at godt for kreativiteten og økonomien.
Mette Møller Olsen, formand for forældrerådet og initiativtager til Spiren, fortæller at genbrug både at godt for kreativiteten og økonomien. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Det har virkelig været en stor gave for os. Det kan godt være, det ikke synes af så meget, men for os – når man har et stramt budget – er det rigtig fedt at kunne se ting vokse og give ting ny værdi, siger Mette Møller Olsen og tilføjer:

- Det er jo fedt det her, at vi sammen har skabt det her. Og hvad der er nyt, og hvad der er genbrug, det er ikke så vigtigt. Det er vigtigt for os, det har en værdi for os.

Ambitioner for mere genbrug

Spiren er en del af et pilotprojekt i Odsherred Kommune. Projektet har fokus på, hvordan man i kommunen kan øge det direkte genbrug og give gamle materialer ny værdi.

De små legehytter er lavet af genbrugstræ fra Hønsinge Genbrugsstation.
De små legehytter er lavet af genbrugstræ fra Hønsinge Genbrugsstation. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Spiren har fået deres genbrugsmaterialer fra Hønsinge Genbrugsstation som et led i pilotprojektet. Her fortæller Hannah Møller Christensen, der er projektmedarbejder i Cirkelhuset, Odsherred Kommune, at der generelt er kommet et større fokus på genbrugsmaterialer i Odsherred Kommune:

- I affaldshierarkiet er det jo også det øverste, vi gerne vil have folk til at genbruge frem for at vi skal producere en masse nye ting, forklarer hun og tilføjer:

- Nu har vi stillet til rådighed blandt andet for en børnehave og for Ung i Odsherred – og der har været positiv respons på at aftage de her ting fra genbrugsstationerne. Og så er det jo bare dejligt at se, at tingene kan blive brugt igen og få nyt liv.

Hannah Møller Christensen, der er projektmedarbejder i Cirkelhuset, Odsherred Kommune, håber, at projekter, som det Spiren har sat gang i, kan være med til at øge genbrug i resten af kommunen.
Hannah Møller Christensen, der er projektmedarbejder i Cirkelhuset, Odsherred Kommune, håber, at projekter, som det Spiren har sat gang i, kan være med til at øge genbrug i resten af kommunen. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Odsherred kommune håber, at kunne udbrede projektet med flere nye deltagere som børnehaven i fremtiden.