Ny lokalliste overtager borgmesterposten i Odsherred: - Det er helt usædvanligt

Den netop udråbte borgmester i Odsherred Kommune, Karina Vincentz, sikrer, at en lokalliste får en borgmesterplads i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der skulle ikke gå mere end ni måneder fra, at lokallisten Nyt Odsherred for første gang så dagens lys, til at det med Karina Vincentz i spidsen overtog bordenden i Odsherred Byråd.

Lokalisten med sloganet ”Ikke til højre. Ikke til venstre. Fremad.” stormede frem ved dette års kommunalvalg og fik fire mandater ind byrådet. Men ikke nok med det - listen fik også vippet siddende borgmester Thomas Adelskov (S) af pinden i tæt samarbejde med Venstre, Radikale Venstre, Nye Borgerlige, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti.

Og det er, ifølge TV2 ØSTs politiske redaktør, helt usædvanligt.

- Det er meget usædvanligt, at en fuldstændig nyoprettet lille lokalliste buldrer ind på den måde og overtager borgmesterposten, siger Ivan Nielsen, der er politisk redaktør på TV2 ØST.

quote Der kommer helt sikkert til at være nogle steder, hvor de er uenige

Ivan Nielsen, Politisk redaktør, TV2 ØST

Den eneste anden lokalliste, der på nuværende tidspunkt har en borgmesterpost, er Guldborgsundlisten med John Brædder i spidsen. Han blev dog væltet af pinden på valgaftenen, så fra den 1. januar 2022 overtager Simon Hansen fra Socialdemokratiet borgmesterposten i Guldborgsund Kommune.

Strid i Venstre

I februar måned forlod Karina Vincentz Venstre og oprettede i stedet Nyt Odsherred. Det skete efter, at bestyrelsen havde udpeget Hanne Pigonska som ny frontkandidat i Venstre til det netop overstående kommunalvalg.

Læs også
Efter ballade i Venstre – udbrydere danner ny lokalliste i Odsherred
Læs også
Efter ballade i Venstre – udbrydere danner ny lokalliste i Odsherred

Balladen i Venstre fik også partiets tidligere gruppeformand Helge Fredslund til at melde sig ud. Det samme gjorde et andet byrådsmedlem, Erik Winther. De to Venstre-veteraner fulgte derfor med Karina Vincentz over i Nyt Odsherred.

Samtidig blev Odsherred Listen nedlagt, og Leif Egholm blev i stedet medlem af Nyt Odsherred.

Smalt flertal

Det blev siddende borgmester Thomas Adelskov, der fik flest personlige stemmer ved dette års kommunalvalg. Alligevel var det ikke ham, der blev borgmester. For med 10 mandater til Socialdemokratiet, var de afhængige af at skabe flertal med andre, men det lykkedes ikke.

quote Vi får trods alt en borgerlig borgmester, og det er det vigtigste

Hanne Pigonska (V), Odsherred Kommune

Det gjorde det til gengæld for Nyt Odsherred og Karina Vincentz. Men selvom det er hele seks partier, der er enige om at pege på Karina Vincentz som borgmester, så har de til sammen kun 13 mandater, hvilket kun akkurat er nok til at skabe flertal i Odsherred Kommune.

- Der kommer helt sikkert til at være nogle steder, hvor de er uenige. Det har vi set i løbet af valgkamp, så der kommer til at blive indgået nogle kompromiser, siger Ivan Nielsen.

Borgerlig borgmester

Allerede på valgaftenen måtte Venstre erkende, at de, med en tilbagegang på 10,7 procentpoint, havde fået sig lidt af en vælgerlussing. Samtidig mistede de et mandat og endte på fire mandater i alt, hvilket er det samme mandatantal som Nyt Odsherred.

Læs også
Efter langstrakte forhandlinger er den nye borgmester for Odsherred fundet
Læs også
Efter langstrakte forhandlinger er den nye borgmester for Odsherred fundet

Tidligere i dag sagde Venstres spidskandidat, Hanne Pigonska, sådan her om valget af Karina Vincentz som borgmester:

- Vi får trods alt en borgerlig borgmester, og det er det vigtigste, for Odsherred skal have en ny retning.

Hanne Pigonska fik 507 personlige stemmer, mens Karina Vincentz fik 828. 


Nyhedsoverblik