Ny kartoffelsort på Lammefjorden

En kartoffelavler har dyrket en helt særlig kartoffel. Den nydes bedst kold og så er den sjælden i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En helt særlig kartoffel høstes i disse uger på Lammefjorden.

Det er en speciel sort, kaldet Alexandra, fra Tyskland, som kartoffelavler Peter Anker næsten ikke kan få armene ned over.

For første gang har Danmark nemlig fået en kartoffel, som gør sig allerbedst kold og som altså er ideel til den klassiske kartoffelmad og i salater.

-  Da vi begyndte at teste den i køkkenet fandt vi ud af, at den smagte helt fantastisk kold og det var jo kun en bonus. På en skala fra 1-10, vil jeg helt klart give den et 10-tal. Den smager virkelig, virkelig godt, siger Peter Anker fra Storøhage Kartofler, der ligger i Fårevejle i Odsherred.

Han har fundet den særlige salatkartoffel hos en tysk leverandør af læggekartofler og sikret sig eneretten på det danske marked de næste fem år.

Kartoffelhøsten er i øjeblikket i fuld gang og det er blevet til en omkring én hektar med den særlige sort denne sæson. Men kartoffelavleren har planer om, at udvide produktionen til næste år.

-  Når der er mulighed for, at lave noget dansk, der er mindst lige så godt som det i udlandet, jamen hvorfor så ikke lave det herhjemme, siger Peter Anker.

Storøhage Kartofler forventer, at den særlige Alexandra-kartoffel vil være udsolgt i løbet af en måneds tid.