Ny GPS-teknologi sparer vandværker tusindvis af kroner

Med hjælp af GPS-teknologi vil Vig Lyng Vandværk over de næste ti år spare 500.000 kroner på selv at finde rørledninger i jorden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En kulfiberstang, en GPS-sender og en tablet eller smartphone er alt, man skal bruge, hvis man eksempelvis som vandværk, energiselskab eller internetudbyder skal finde rørledninger i jorden, man ikke umiddelbart kan få øje på. 

Det er en løsning, man har valgt at investere i hos Vig Lyng Vandværk i Odsherred Kommune. 

- I løbet af de næste ti år sparer vi næsten 500.000 kroner. Den halve million vil vi hellere lægge i moderniseringer end at betale en dyr landmåler for at komme og lave noget arbejde, vi selv kunne lave, siger Henrik Kofoed, bestyrelsesmedlem i Vig Lyng Vandværk, til TV2 ØST. 

Læs også
Lotte er kronisk syg - nu har en app hjulpet hende til at tabe 37 kilo
Læs også
Lotte er kronisk syg - nu har en app hjulpet hende til at tabe 37 kilo

Flere penge til investeringer

Selvom vandværket sparer penge på at investere i en GPS-teknologi, skal man som forbruger dog ikke forvente, at den økonomiske fordel vil være til at få øje på ved næste vandregning. 

quote I løbet af de næste ti år sparer vi næsten 500.000 kroner. Den halve million vil vi hellere lægge i moderniseringer end at betale en dyr landmåler for at komme og lave noget arbejde, vi selv kunne lave

Henrik Kofoed, bestyrelsesmedlem i Vig Lyng Vandværk

- Det kommer ikke til at betyde, at vi sætter prisen på vandet ned, men det kommer til at betyde, at forbrugeren får mere for de penge, de allerede betaler, siger Henrik Kofoed, bestyrelsesmedlem i Vig Lyng Vandværk. 

Pengene går blandt andet til at grave gamle rørledninger op fra 1960'erne og 1970'erne op for derefter at lægge nye rørledninger ned i jorden. 

En teknologi i konstant udvikling 

Selve softwaren til måleudstyret har været på tegnebrættet siden 2008-2009 og er gennem årene blevet udviklet til at komme på markedet. 

I 2016 sendte amerikanske Trimble en pressemeddelelse med nyheden om GPS-teknologien, der kan måle ned til en afvigelse på to centimeter.

Læs også
App hjælper Ole med at komme ovenpå efter kræftforløb
Læs også
App hjælper Ole med at komme ovenpå efter kræftforløb

Det er dog en teknologi i konstant udvikling og har i følge Danske Geoteam, der forhandler softwaren og udstyret, først fornyeligt ramt det danske marked for alvor. 

- Det nye er jo, at du kan modtage signaler fra endnu flere satelitter og dermed få en endnu bedre brugeroplevelse, siger Niels Rasmussen, Forretningschef i Danske Geoteam. 


Nyhedsoverblik