Ni års kamp for dige slut med indvielse

Diget på Gniben blev lørdag middag indviet. Dermed sluttede ni års kamp for at få etableret et dige for grundejerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Borgmester Thomas Adelskov, Odsherred Kommune, indviede lørdag middag sammen med byrådspolitikere, repræsentanter for Kystdirektoratet, Transportministeriet og grundejere et nyt dige på Gniben, der ligger på spidsen af Sjællands Odde.

Trods mange års millionudgifter til udbedring af skader efter tilbagevendende stormfloder, tog det en gruppe stædige frivillige grundejere ikke mindre end ni år endeligt at få etableret et absolut nødvendigt dige på Gniben. 

Hjælp fra myndighederne

- Uden stor hjælp og imødekommendhed fra Odsherred Kommune og Kystdirektoratet var vi ikke nået i mål endnu, siger Digelag Gnibens formand, Ivar Green-Paulsen. 

Et stigender antal stormfloder fik i 2006 en mindre gruppe af grundejere på Gniben op af liggestolene. Nødvendigheden af et dige til beskyttelse mod fremtidige storme var mere end akut. Ikke desto mindre skulle der altså gå ni lange år før Gnibens grundejerforeninger lørdag kunne indvie deres en kilometer lange dige.

Hårde og barske forhandlinger

De foregående år har budt på indbyrdes hårde og barske forhandlinger mellem grundejerne, opsættende klager, lange behandlingstider, plager og skuffelser og værst af alt endnu to ødelæggende stormfloder med yderligere millionomkostninger. 

Prisen for det nu etablerede dige andrager 8 millioner kroner, som grundejerne selv betaler. 

- Men hvis ikke Odsherred kommune havde bistået os med faglig hjælp, udlæg af penge til opstart, udlæg til rådgivere og kommunegaranti for lånebeløbet - og hvis ikke Kystdirektoratet havde bistået med teknisk og moralsk hjælp, så var det hele næppe nogensinde blevet til noget, siger Ivar Green-Paulsen, der som formand for det frivillige arbejde har været en drivende kraft fra starten.

Og lørdag middag sluttede altså ni års kamp for grundejerne.