Naturstyrelsen: Parkeringsafgift er lovlig

Det er ikke i strid med loven at indføre betalingsparkering ved 19 naturområder, lyder det fra Naturstyrelsen ovenpå kritik. To af stederne er her i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Naturstyrelsen afviser, at det er i strid med loven at opkræve parkeringsafgift ved 19 naturområder i Danmark.

To af de steder, der fra sommeren 2015 får indført betalingsparkering, ligger her i regionen: Rørvig Strand og Liselund på Møn.

Flere eksperter, som Helsingør Dagblad har talt med, mener, at afgiften blandt andet er i strid med Vejloven.

Men den præmis køber vicedirektør i Naturstyrelsen Peter Ilsøe ikke.

Afviser kritik

- Påstanden om, at det er ulovligt, tager udgangspunkt i Vejloven. Vejloven gælder, når der er tale om offentlige veje. Men det drejer sig ikke om offentlige veje, siger Peter Ilsøe og fortsætter:

- Det er områder, som vi administrerer på statens veje. Naturstyrelsen agerer som grundejer, og derfor er der ikke tale om offentlige veje, siger han.

Naturstyrelsen vil bruge parkeringsindtægterne til blandt andet at vedligeholde bænke, borde og toiletter ved naturområderne.

FDM: Afgift er på juridisk tynd is

Det er det - at anvende indtægter fra parkeringsafgifterne til drift af publikumsfaciliteter - som, jurist i FDM Dennis Lange mener, er i strid med Vejloven.

Han påpeger også, at det vil være i strid med færdselsloven at lade private virksomheder stå for opkrævning af parkeringsafgifter på offentlig grund.

- Det vil svare til, at man udliciterer det til private virksomheder at lave fartkontrol og opkræve fartbøder. Derfor er Naturstyrelsen ude på juridisk tynd is, hvis den udliciterer driften af parkeringssystemet, siger han til Helsingør Dagblad.

Naturstyrelsen holder fast

Men Peter Ilsøe understreger, at de pågældende parkeringspladser skal ligge på styrelsens områder og altså ikke på offentlige veje. Og derfor er styrelsen ikke på kant med loven, mener han.

Flere borgmestre har også kritiseret udsigten til en parkeringsafgift ved naturområderne.

Men det har været en betingelse ved de udvalgte områder, at der er mulighed for et gratis alternativ til parkering til bilen, har Peter Ilsøe tidligere sagt til Ritzau.

- Det skal ikke være sådan, at det skal koste borgerne at ville ud i naturen, sagde han.

Betalingsparkeringen skal træde i kraft inden sommeren 2015.

Det er ikke afgjort, hvor meget det skal koste at parkere ved områderne. Men Naturstyrelsen forventer, at det vil give en indtægt på cirka fem millioner kroner om året.

/ritzau/ TV ØST


Nyhedsoverblik