Naboer vil stoppe byggeri af sommerhus på over 300 kvadratmeter

Et sommerhus på 362 kvadratmeter med plads til op imod 26 mennesker i Ellinge Lyng ved Vig har fået sommerhusejere i området på barrikaderne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et sommerhus på 362 kvadratmeter med plads til op imod 26 mennesker er i færd med at blive opført på Lærkevej 32 i Ellinge Lyng ved Vig.

Det har skabt røre på den vestsjællandske slette og stor opstand blandt sommerhusejere og naboer til det store byggeri, som har nedlagt påstand til Civilretten om, at byggeriet bør standses.

Der er ellers støbt fundament, og skelettet til væggene til det 362 kvadratmeter store sommerhus, er sat op. 

quote Vi andre har forholdsvis små sommerhuse. Vi har nydt at kunne se rådyr, egern og fugle

Linda Leonhardt, sommerhusejer, Ellinge Lyng

Derfor er det et afgørende kapløb om tid, som de 180 grundejere og sommerhusejere, står overfor.

Frygter menneskemylder, høj musik, larm og trafik

Sommerhusbyggeriet på Lærkevej 32 indeholder 26 sengepladser, og bygherrerne bag ønsker også at anlægge seks p-pladser på grunden. Bygherrerne understreger, at sommerhuset alene er til privat brug, men det giver naboerne ikke meget for.

- Vi ved alle sammen godt, hvad det vil betyde, at der kommer et sommerhus med plads til op imod 26 mennesker. Festglade og ferieglade mennesker, som skal hygge sig i et dyrt sommerhus, de har lejet. Vi ved alle sammen, hvad det vil betyde af støj, larm og høj musik, siger Linda Leonhardt, der selv har sommerhus på Lærkevej 30 lige ved siden af byggeriet af det nye store sommerhus.

- Der vil være mange mennesker ude i haven for slet ikke at tænke på alle de biler, der vil komme frem og tilbage.

De omkringliggende sommerhuse er ikke i nærheden af den størrelsesorden som det nye sommerhus, der skal opføres, påpeger sommerhusejer Linda Leonhardt.

- Vi andre har forholdsvis små sommerhuse - vores eget er 64 kvadratmeter. Vi har nydt at kunne se rådyr, egern og fugle og bare nyde stilheden. Nu kan vi have udsigt til, at det slet ikke har det rekreative i sig, som vi alle sammen ønsker ved området.

Ifølge Bolius er et gennemsnitligt sommerhus normalt 75 kvadratmeter, imens sommerhuset på Lærkevej 32 bliver 362 kvadratmeter.
Ifølge Bolius er et gennemsnitligt sommerhus normalt 75 kvadratmeter, imens sommerhuset på Lærkevej 32 bliver 362 kvadratmeter. Foto: Nick Abildgaard - TV2 ØST (grafik)

Kommerciel udlejning blandt små sommerhuse

Naboerne, der har pudset en advokat på bygherrerne, er altså af den overbevisning, at sommerhuset alene opføres med henblik på kommerciel udlejning, selvom bygherrerne selv siger, at det ikke er formålet. 

Sommerhusejerne henviser til sommerhusprojekter, som de to bygherrer tidligere har stået bag andre steder i Odsherred.

- Vi har lavet vores forarbejde ganske grundigt, mener Linda Leonhardt.

- De to herrer har haft andre sommerhuse i Veddinge Bakker – de er solgt i dag. Men de har et sommerhus på Lindekrogen 4 i Odsherred Kommune, som stort set er identisk med det, de nu har i gang nu. Derude var naboerne også på dupperne. Inden huset nogensinde stod færdigt derude, var der gang i udlejningsannoncerne i både og ind- og udland. Nu har det stået færdigt i knap et år, og der har naboerne oplevet alt det her, som vi er bange for.

Det bekræfter en af naboerne i området til dels. Axel Arnold Laursen ejer et sommerhus tæt på Lindekrogen 4.

- Ja, det fylder desværre meget herude. Der er jo for det første mange gæster, og som holder ude på vejen, og dem der bor endnu tættere på, har været generet af støj, siger han.

Læs også
Kæmpe sommerhuse i Marielyst strider mod gammel lokalplan
Læs også
Kæmpe sommerhuse i Marielyst strider mod gammel lokalplan

Ifølge Axel Arnold Laursen har det dog ikke været helt så slemt, som naboerne frygtede.

- Vi har nok lært at leve med det. Nu er det der desværre. Det er ikke så voldsomt som frygtet, men det hører slet ikke til i et lille sommerhusområde - det er jo en erhvervsvirksomhed, understreger han.

- Kommunen burde indrette nogle arealer uden for de normale sommerhuskvarterer, hvor man kan placere de sommerhuse og ikke inde i et bitte sommerhusområde som vores. Det er vi utilfredse med. Men nu er det jo sket.

Kritik af bygherre og kommune

Tilbage på Lærkevej frygter sommerhusejerne, at det samme scenarie med kommerciel udlejning til stor gene for beboerne, nu vil udspille sig her.

Linda Leonhardt og grundejerforeningen Kongeparten henviser desuden til en ældre tinglyst servitut på ejendommen, hvor der står, at det skal være et rekreativt område, og at der med datidens ord ”ikke må drives forretning, hotel, restaurant, pensionat eller fabrik, der ved støj kan genere de omboende.”

- Det er en privatretlig servitut, men bygherrerne burde have taget højde for den. De skulle have søgt den pågældende grundejerforening og os som nærmeste naboer, og kommunen burde også have afholdt en partshøring eller nabohøring, påpeger Linda Leonhardt.

- Det har de faktisk slet ikke gjort.

Læs også
Kæmpesommerhuse står til at blive revet ned: - Vi har købt champagnen
Læs også
Kæmpesommerhuse står til at blive revet ned: - Vi har købt champagnen

Formanden for vækst- og udviklingsudvalget i Odsherred Kommune medgiver over for TV2 ØST, at det kunne være gjort i højere grad i denne sag, end det har været tilfældet.

- Det er en kultur, vi skal have indført i Odsherred. Juridisk set er der ikke et krav om partshøring, men hvis vi skal være reelle over for vores borgere, så skal vi inddrage dem forud for et projekt, siger han.

Sådan ser det ud på byggepladsen ved sommerhuset.
Sådan ser det ud på byggepladsen ved sommerhuset. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Kommune: - Den er træls for at sige det mildt

Spørger man Odsherred Kommune, er sagen om det store sommerhus absolut ikke en sag, de er begejstret for.

- Jeg synes, den er træls for at sige det mildt, siger Mathias Hansen (V), formand for Vækst- og Udviklingsudvalget i Odsherred Kommune.

- Forvaltningen har modtaget en byggeansøgning. Den har de behandlet som enhver anden byggeansøgning ud fra gældende ret. De kan støtte ret på, at de må bygge, som de har ansøgt. Det er det, vi som kommune skal gøre. At der så tilsyneladende ligger en privatretlig servitut, som siger, at man på den ejendom ikke må bygge noget, der skal lejes ud - det må vi som kommune ikke forvalte efter.

quote Det er en rigtig rodet sag det her, som vi ikke er særligt stolte af

Mathias Hansen (V), formand for vækst- og udviklingsudvalget i Odsherred Kommune

Odsherred Kommune har givet byggetilladelse på grunden i marts 2021. Men i den nye kommuneplan, der blev vedtaget i december 2021, fremgår det, at kommunen vil tilstræbe, at sommerhuse ikke overstiger 200 kvadratmeter. Planen har dog ingen juridisk retsvirkning.

- Det, der mudrer billedet lidt, er, at vi i december 2021 vedtager en ny kommuneplan, hvor der er en hensigt i, at vi fremover ikke vil have sommerhuse større end 200 kvadratmeter. Det er så lidt ærgerligt, at entreprenørerne derude på Lærkevej først i 2022 går i gang med at bygge. Men da de søgte i sin tid, stod der slet ikke noget om det her i kommuneplanen, siger udvalgsformanden, Mathias Hansen (V).

- Det er en rigtig rodet sag det her, som vi ikke er særligt stolte af, og den får os til at fremstå som alt andet end det, vi gerne vil.

Opgiver ikke kampen

Det er advokat Stig Nielsen fra advokatfirmaet MachenhaurNielsen, der fører sagen for sommerhusejerne og grundejerforeningen Kongeparten. Retten i Holbæk skulle have behandlet sagen tirsdag den 21. marts, men sagen er netop blevet udskudt.

- Det, vi håber, er, at vi får stoppet det her byggeri, og at de får det væltet ned. Lige siden vi blev bekendt med, at de gik imod servitutten, og grundejerforeningen skrev til dem tilbage i januar, at de skulle stoppe byggeriet, har de bare intensiveret byggeriet, siger Linda Leonhardt.

Men selv hvis sommerhusejerne og grundejerforeningen ikke får medhold i retten, vil de ikke give op, forsikrer Linda Leonhardt.

- Alle os naboer kører sagen videre med henblik på at få det stoppet. Der er noget, der i retspraksis hedder ”den naboretlige tålegrænse” – det vil være det, vi kører på med.

Sommerhusene ligger naturskønt område med masser af træer.
Sommerhusene ligger naturskønt område med masser af træer. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Hvis bygherrerne får medhold i en retssag, vil det efterlade Odsherred Kommune med en ekstra regning.

- Vi står bare tilbage på perronen og ligner en flok tosser retsligt set på baggrund af noget, vi ikke kan gøre noget ved, fordi det er et privatretligt emne. Det største problem kan være, at vi i sidste ende ender med at blive erstatningspligtige, siger udvalgsformand Mathias Hansen (V).

Bygherrerne: - Vi er dybt berørte 

Det er de to bygherrer bag sommerhuset, Jeppe Skou-Holtet og Bjarne Gram, som sammen med deres familier har ønsket at opføre sommerhuset på en grund, hvor alle kan være samlet og bruge naturområder og strand.

TV2 ØST har været i kontakt med Jeppe Skou Holtet, som henviser til, at kommunen har givet dem byggetilladelse. Familierne har sendt en fælles udtalelse til TV2 ØST omkring byggeriet, hvor de blandt andet skriver, at de håber, at den kommende retssag kan sætte et endeligt punktum i sagen, så de kan få ro til at nyde deres sommerhus.

- Begge familier er dybt påvirket af den virak, vi oplever, vores sommerhusbyggeri skaber, skriver de og understreger, at alle regler er overholdt.

- Kommunen har svaret på naboernes klager ad flere omgange og afvist, at der skulle være noget til hinder for, at vi opfører vores sommerhus.

Samtidig er det vigtigt for familierne endnu engang at slå fast, at sommerhuset ikke skal bruges til erhverv - og at det altså dermed ikke er i strid med den privatretlige servitut på grunden.

- Modparten antager, at det er erhverv, men sommerhuset har intet med erhverv at gøre, da planen er, at vi skal bruge det selv. Kommunen har ligeledes skriftligt bekræftet den 9. februar 2023 til naboerne, at byggeriet ikke er erhverv, men opførsel af et privat sommerhus, som overholder servitutterne på grunden, skriver bygherrerne.

Det er endnu uvist, hvornår sagen skal for retten, efter den i dag blev udskudt. Forventningen er, at den vil blive berammet en af de kommende dage.


Nyhedsoverblik