Naboer om naturpleje: -Jeg blev ked af det, da jeg så det

Det skulle være så godt, da Odsherred Kommune besluttede sig for at lave naturpleje i et område nær Fårevejle. Det ville nemlig både give beboerne bedre udsigt til lammefjorden samt give dyrelivet optimale betingelser. Men et par lodsejere er rystede over, hvordan deres kær er blevet behandlet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ægteparret Hørdum har vanskeligt ved at få øje på plejen i den behandling, deres grund har været udsat for.

- Det er bekymrende i forhold til, at det skulle have været nænsomt og skånsomt for naturen, siger John-Erik Hørdum fra Fårevejle og hans kone Hanne istemmer:

- Jeg blev da rigtig ked af det, da jeg kom ned og så det, fordi jeg synes jo, at de nærmest har ødelagt en stor del af vores kær, siger hun.

John-Erik og Hanne Hørdum har givet Odsherred Kommune lov til at fælde træer og lave naturpleje på 1 hektar af deres grund.

Kæret og nogle af de omkringliggende arealer var nemlig tæt bevokset med træer, men fordi området er udpeget som et Natur2000-område har Odsherred Kommune i de seneste par måneder været i gang med den helt store træfældning. Træfældningen sker for, at der kan skabes et overdrev, hvor dyrearter kan trives.

Men tilbage i området finder man nu afhuggede grene og dybe hjulspor.

- Jeg havde slet ikke fantasi til at forestille mig, hvad det var, der skulle foregå. Jeg havde bare troet, at når jeg så kom ned og så det, når de var færdige, så var der bare blevet mere lysåbent, siger Hanne Hørdum.

Maskiner med larvefødder

I John-Eriks og Hanne Hørdums kær har kommunens entreprenør brugt maskiner med larvefødder for at passe på ikke at glide ned i den sumpede jord.

- Jeg havde i hvert fald forestillet mig, at det meste i kæret skulle foregå manuelt. Altså at man kom ud med gummistøvler og en motorsav, og så gik man ind og så bar tingene væk, siger John-Erik Hørdum.

Odsherred Kommune mener, at plejen af kæret af helt efter bogen, og at naturen ikke kommer til at tage skade. Skulle man have klaret arbejdet med en motorsav, så ville det blive for dyr en løsning. 

- Det ser lidt barskt ud lige når det er gjort, men der kommer hurtigt planter og græsser på. Det mest nænsomme det ville selvfølgelig være, at man har en mand med en motorsav ude og fælde det, og det er alt for dyrt, men det er rigtigt, at det ville være mere nænsomt, siger Lena Bay, der er biolog hos Odsherred Kommune.

Det er meningen, at hele området på et tidspunkt skal blive til overdrevsarealer, men det tager tid for naturen at omdanne sig og indtil videre må naboerne altså leve med udsynet.

- Det er som om, at man har ødelagt mere, end man kommer til at bygge op. Eller også kommer det i hvert fald til at tage meget lang tid, før det bliver genopbygget igen, og så kan man så stille sig selv spørgsmålet: er det det værd?, siger Hanne Hørdum til TV ØST.

Odsherred Kommune mener, at der inden for få måneder vil komme græs i området og sporene efter træfældningen derfor vil blive mindre synlige. Etableringen af et egentligt overdrev vil tage flere år at etablere.


Nyhedsoverblik