Mindehøjtidelighed på Odden

Traditionen tro mindedes man i dag de faldne fra det store søslag ud for Sjællands Odde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvide handsker og nypudsede messingknapper var fundet frem til den mindehøjtidelighed, der i dag fandt sted ved Odden kirke. I alt 135 deltog i højtideligheden. Både lokale og folk fra søværnet, heriblandt den øvereste chef.

I 1808 var Danmark presset helt i defensiven af Englænderne. Heldigvis var Danmark lovet forstærkninger i form af spanske tropper. Men for at nå frem skulle de have hjælp.

- Derfor blev linieskibet, Prins Christian Frederik sendt afsted for at eskortere de spanske troppetransporter frem til Sjælland, fortæller Hans Christian Bjerg, Orlogshistoriker ved Søværnets Operative Kommando.

Det store linieskib skulle snige sig igennem engelsk kontrolleret farvand, men svenskerne opdagede det og gav englænderne besked. Ud for Odden blev Prins Christian Frederik indhentet og en ulige kamp fandt sted. Fem engelske skibe mod det ene danske.

Sent samme aften gav Kaptajn Jessen op. Startegisk havde slaget ikke den store betydning. Det havde det tilgengæld menneskeligt. 72 danske sømænd blev dræbt og 136 blev såret.

- Det er nok fordi, det var så voldsomt et slag, at vi husker det. Og så selvfølgelig fordi at det er i det slag den danske søhelt, Peter Willemoes dør, fortæller Hans Christian Bjerg.

I dag er det 203 år siden slaget fandt sted. Traditionen med mindehøjtidelighed og kransenedlæggelse har fundet sted i årtier. Det hele afsluttes i øvrigt med lidt at spise på Søværnets Våbenskole, som ligger på den aller yderste spids af Sjællands Odde.


Nyhedsoverblik