Milliondonation muliggør drøm om campus i Odsherred

Odsherred Kommune vil samle alle kommunens ungdomsuddannelser ét sted. Et millionbidrag fra A.P. Møller Fonden gør nu det ønske til en realitet.

Under navnet Campus Odsherred skal de unge i Odsherred i fremtiden have et uddannelsestilbud, hvor alle ungdomsuddannelser i kommunen er samlet ét sted. Det projekt er efter et bidrag på 25 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden blevet en hel del lettere at realisere.

Nu kan projektet for alvor sættes i gang, og den nyhed blev modtaget som årets hidtil bedste hos Nordvestsjællands Erhvervs- og gymnasieuddannelser.

- Det betyder, at vi kan tage næste skridt i retning af at sikre uddannelse tæt på de unge i Odsherred Kommune, siger Malene Granjean, vicedirektør, Nordvestsjællands Erhvervs- og gymnasieuddannelser.

Drømmen om at samle alle uddannelser i Odsherred har længe spirret, og ifølge Malene Granjean gør den 25 millioner kroner store donation projektet meget sjovere.

- Det gør bare hele forskellen i forhold til, at Campus Odsherred bliver det her visionære uddannelsessted, fremfor at man måske får bygget noget andet. Det betyder også, at det faktisk kan lade sig gøre, at vi forhåbentlig kan flytte ind i 2024, siger hun.

Vil lokke flere unge til

Campus Odsherred bliver en samling af erhvervsuddannelser og 10. klasser. Der skal blandt andet laves et nyt tømmerværksted og nye køkkenfaciliteter, men planen er, at det skal give meget mere end nye bygninger.

Håbet er, at samlingen kan skabe et uddannelsesmiljø, der bliver så godt, at kommunens unge mennesker får lyst til at blive i deres hjemmekommune, når de skal uddanne sig. Måske kan det endda lokke unge fra nabokommunerne til.

De 25 millioner kroner er dog ikke nok til at dække hele projektet. I alt er byggeriet af Campus Odsherred budgetteret til at koste cirka 45 millioner kroner, som udover A.P Møller Fondens bevilling også får en pengeindsprøjtning fra Odsherred Kommune og skolerne på i alt 15 millioner kroner.

Dermed er Campus Odsherred ikke helt i mål med pengeindsamlingen endnu, men planen er, at det resterende beløb søges dækket via andre fonde og bidragsydere.

Men de næste skridt tages nu. Et af dem bliver en arkitektkonkurrence.

- Vi har en arkitektkonkurrence, hvor vi skal se nogle professionelle komme med nogle enormt inspirerende bud. Og så glæder jeg mig til at se, hvordan Campus Odsherred forhåbentlig kan være med til at samle en masse forskellige interessenter i hele kommunen, siger Malene Granjean.

Campus Odsherred forventes at stå færdigt i foråret 2024. Det skal ligge ved Odsherred Gymnasium I Asnæs.

Det nye campus skal ligge i Asnæs.
Det nye campus skal ligge i Asnæs. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST