Medarbejdere sælger 100 år gammel lokal færgeoverfart

Siden 1980 har færgen mellem Rørvig og Hundested været ejet af rederiets medarbejdere, men nu træder nye ejere til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hundested-Rørvig Færgefart – der forbinder de to havnebyer af samme navn – får med udgangen af januar måned ny ejer. Ejerkredsen i det ellers medarbejderejede rederi gennem årtier har besluttet sig for at sælge til Samsø Linien A/S, der ejes af Samsø-Fonden.

Overfarten ejes i dag af bestyrelsesformand og kaptajn Kennie Kjeldsen samt overfartsleder Bo Andersen, der hver ejer en halvdel af selskabet, men altså nu har besluttet sig for at lade ejerskabet gå videre:

quote Vi har da lidt ondt i maven. Vi synes, de er de helt rigtige købere – men et salg kom lidt hurtigere, end vi måske havde forestillet os

Bo Andersen, overfartsleder, Hundested-Rørvig Færgefart

- Det har lidt med alderen at gøre. Overfarten har været medarbejderejet, og vi er kun to tilbage i ejerkredsen. Jeg er 60 år og Kenni (Kjeldsen red.) fylder 65 år til april, fortæller overfartslederen til TV2 ØST om anledningen for salget, der efterhånden har været nogle år i overvejelserne.

- Det er sådan, når man skal lave en virksomhedshandel, så skal man forberede det i god tid – det har banken sagt til os, forklarer han videre og tilføjer:

- Det har vi så gået og kigget lidt på, men også slået lidt hen igen – ind til, Samsø Linien henvendte sig til os.


De rigtige arvtagere

Egentlig startede dialogen om at sælge overfarten til Samsø Linien for to år siden, fortæller Bo Andersen.

- Men der fik vi ondt i maven. Vi var ikke klar. Men nu er vi blevet to år ældre, og vi ser dem (Samsø Linien red.) virkelig som de rigtige arvtagere, der vil føre overfarten videre med de ansatte.

Samtlige af rederiets 14 medarbejdere følger med i ejerskiftet, og løftet er, at de beholder deres arbejde. Alligevel har beslutningen ikke været nem:

- Vi har da lidt ondt i maven. Vi synes, de er de helt rigtige købere – men et salg kom lidt hurtigere, end vi måske havde forestillet os, men så besluttede vi, at lade os gøre det nu, hvor de rigtige købere var der, fortæller overfartslederen.

Et veldrevet rederi

Færgeoverfarten, der forbinder det nordlige Sjælland med Odsherred har eksisteret siden 1917, hvor ruten blev etableret for at servicere de dengang nyetablerede sommerhusområder.

Senest i 2006 blev der gennemført et generationsskifte i ejerkredsen – der siden 1980 har bestået af medarbejdere på ruten – således også Bo Andersen, der kom til fra Mols-færgen, og blev en del af ejerkredsen og ansat ved Hundested-Rørvig Færgefart i 2006.

Ruten er ifølge køber blandt de mest benyttede småfærger i Danmark, og det privatejede rederi har løbende investeret i flåde og havneanlæg.

quote Vi er glade for, at sælgerne fortsætter som ansatte ledere, for vi synes, de gør det godt

John Steen-Mikkelsen, bestyrelsesformand, Samsø Linien A/S

Ruten besejles af de to færger M/F Nakkehage og M/F Isefjord. Sidstnævnte er den nyeste tilgang, der blev indsat på ruten i maj 2013.

- Det er et yderst veldrevet rederi, som vi glæder os til at drive og videreudvikle sammen med de eksisterende medarbejdere og de tidligere ejere, der bliver i virksomheden. Med købet vil vi igen blive et aktivt sejlende rederi og herigennem fastholde og udvikle vores kompetencer indenfor færgedrift samtidig med, at vi vil bidrage positivt til lokalsamfundene på både Samsø og omkring Hundested-Rørvig, siger John Steen-Mikkelsen, der er bestyrelsesformand for Samsø Linien A/S.

Rørvig-Hundested Færgeoverfart har i en lang årrække givet overskud – selv i de trange år under finanskrisen. Senest i 2019 lød årsresultatet på 3,86 millioner kroner.

Det Samsø-baserede rederi har ikke haft aktiv færgedrift siden 2008, hvor Samsø Linien drev ruter fra Samsø til både Sjælland og Jylland. Selskabet ejer dog fortsat en enkel færge, der er chartret ud til Molslinjen på ruten mellem Spodsbjerg og Tårs.

- Vi vil gerne tilbage til rederidrift – og det er efterhånden nogle år siden, det gamle Samsø Linje har været inde at drive rederi. Det eneste vi gør nu, er at chartre en færge, som vi ejer. Derfor har vi kigget os omkring i en del år, om vi kunne finde noget, som passer os – og det synes, vi at vi har fundet her.

Ifølge bestyrelsesformanden skal Samsø Linien A/S være med til fortsat at udvikle ruten til gavn for lokalområdet.

- Vi rører ikke som sådan ved selskabet, og vi er glade for, at sælgerne fortsætter som ansatte ledere, for vi synes, de gør det godt, siger bestyrelsesformanden, der samtidig afviser, at der vil blive flyttet rundt på aktiviteter mellem Hundested og Samsø, hvor henholdsvis de snart tidligere ejere og nu kommende ejere har hjemme.

Prisen for købet af færgeoverfarten har køber ikke ønsket at oplyse. Ejerskiftet træder officielt i kraft den 1. februar 2021.