To mænd fængslet efter voldsomme trusler på jobcenter

To personer er blevet varetægtsfængslet, efter de mandag udviste truende adfærd på jobcentret i Fårevejle.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dagen begyndte dramatisk for medarbejderne på et jobcenter i Fårevejle, da to mænd mandag morgen med en økse udviste en truende adfærd på jobcenteret.

Den ene person havde medbragt en økse, som han flere gange slog ned i skranken, fordi han mente sig berettiget til ydelser fra jobcentret. De to mænd, der er henholdsvis 40 og 47 år og begge fra Odsherred, blev kort efter episoden anholdt.

quote Det gør mig virkelig vred, at man kan finde på at true med vold, fordi andre gør deres arbejde

Michael Rosenberg, formand for HK Kommunal Sjælland

Nu er de to personer blevet varetægtsfængslet frem til den 27. november.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Kommune lukkede jobcenter

Odsherred Kommune valgte mandag formiddag at lukke jobcentret efter episoden, og medarbejderne fik tilbudt krisehjælp.

Odsherreds borgmester, Thomas Adelskov (S), fortalte desuden til TV ØST, at kommunen har iværksat en kriseplan, hvor personalet bliver tilbudt samtaler med en krisepsykolog.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: Toke Grøndal - TV ØST

På jobcenteret i Fårevejle er der en permanent vagt. Men efter mandagens episode skal direktionen i kommunen på et møde tirsdag drøfte, om der er behov for yderligere sikkerhedsforanstaltninger.

Vækker vrede hos fagforening

Hos HK Kommunal Sjælland vækker episoden vrede.

- Ingen skal være bange for at gå på arbejde. Så kort kan det siges, lyder det fra Michael Rosenberg, formand for HK Kommunal Sjælland.

- Det gør mig virkelig vred, at man kan finde på at true med vold, fordi andre gør deres arbejde. Det er fuldstændig ude i hampen, og det sker desværre alt for ofte.

Hårdere straf

Ifølge HK Kommunal har hver ottende sagsbehandler på jobcentre været udsat for vold eller trusler om vold.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Amiitzbøll-Bille (LA) gav i september 2018 udtryk for, at han ønsker at skærpe straffen for vold og trusler mod offentligt ansatte.

- Jeg er glad for, at politikerne på Christiansborg har fokus på, at vi har et problem her, siger Michael Rosenberg.

- Og jeg er helt enig i, at det skal straffes hårdt at true offentligt ansatte. Men det er mindst lige så vigtigt, at vi er opmærksomme på at forebygge hændelserne – det kan for eksempel ske via øget sikkerhed, men det kan også ske ved at kigge på, om sagsbehandlerne har tid og ressourcer nok til at behandle borgenes sager og tale med dem om løsninger på deres udfordringer. For selvom det måske er en trøst for de berørte medarbejdere, at der er foretaget anholdelser, og at der måske også falder en straf, havde det været bedre hvis det aldrig var sket. Jeg føler virkelig med de medarbejdere, som er berørt af det her.