Muslingesuppe - 4 personer:
1,8 kg. blåmuslinger
Smør
Karry 1 tsk. ca.
2 løg – hakket
4 fed hvidløg
2 porrer i strimler
2 gulerødder i tynde strimler.
1 fennikel i fine strimler
1 bdt. dild
salt og peber
4 dl. tør hvidvin
5 dl. fløde
1 bdt persille. Hakket.
- Rens muslingerne grundigt under rindende vand ( de muslinger der ikke lukker sig ved et let bank i bordet, kasseres da de er døde eller syge) Fjern skægget.
- Svits grøntsagerne i lidt smør 1 – 2 min. . (smørret må ikke brune)
- Tilsæt hvidvin.
- Lad det koge uden låg til vinen næsten er væk.
- Tilsæt muslingerne
- Lad suppen koge under låg i 5 min. ( til muslingerne
- har åbnet sig,( dem der ikke åbner sig kasseres)
- Tilsæt fløden og kog den lidt endnu.
- Smag til med salt og hvid peber.
- Lige inden servering i varme tallerkener, tilsættes hakket dild og persille.
- Tag muslingerne op i varme tallerkener, fordel suppen over.
20 stk. kuvertbrød:
50 g smør
1 ½ dl. Mælk
15 g gær
1 æg
250 g mel (4 dl. )
½ tsk. Salt
Æg til pensling
- Smelt smørret, tilsæt mælken og rør gæren i den lune væske.
- Ælt æg, mel og salt i dejen. – Hæver tildækket til dobbelt størelse.
- Form dem til horn, boller eller andre slags kuvertbrød og hæver 20 min på bagepapir.
- Smøres med pisket æg
- bages ved 200 gr. Ca 15 min. Til de er færdige.
Farseret, indbagt svinemørbrad. - 4 personer.
1 stor svinemørbrad / + 400 g hakket flæskekød
1 løg + 2 fed hvidløg / lidt chili
1 æg
2 spsk. Hvedemel
200 g champignon + hakkede krydderurter
3 plader butterdej
½ dl. mælk
Salt og peber
- Brun mørbraden på panden og lad den blive kold.
- Rør Farsen:
- Kødet æltes med salt, tilsæt ægget, rør melet i, tilsæt mælken lidt ad gangen, bland krydderurter, presset hvidløg, chili, løget og de hakkede svampe i farsen.
- Smag til med salt og peber
- Læg butterdejen "overlappet" på et let melet bord.
- Rul dejen tyndt ud så den passer med størrelsen på mørbraden (drys lidt mel på overfladen når der rulles med kagerullen).
- Smør farsen ud over dejen i mørbradens størrelse.
- Læg mørbraden ovenpå, rul, saml og luk dejen omkring den.
- Læg den på bradepanden, på bagepapir med samlingen nedad. Prik dejen med en kødpind.
- Smør med æg og sæt den i ovnen ved 200 gr.
- Bages til dejen er brun og sprød, ca. 1 time
Serveres med sauce bordelaise (rødvinssauce):
½ spsk. Smør
1 kvist timian + 1 skalotteløg
2 dl. Rødvin
1 laurbærblad
Groft kværnet peber
4 dl. Fond (sky el. bouillon)
1 tsk. Tomat pure`
Oksemarv.
- Svits det finthakkede løg i smørret i en gryde.
- Tilsæt vin, timian, laurbærblad og peber.
- Lad det koge ned til ca. 1 dl. – Si det og bland det med de 4 dl. Fond
- Tilsæt tomatpure og lad saucen koge et par minutter, smag til med salt.
- Jævn evt. med lidt maizena (majsmel)
- Skær marven i små tern og blancher` i ganske lidt vand – lad den dryppe af.
- Kom den i saucen ved servering.
Server hvide kogte kartofler og grøn salat til denne ret.