Lundbeck-sællerter driver vækst i første kvartal

Omsætningen steg ni procent i Lundbeck i første kvartal drevet af nøgleprodukter mod rystelser og depression.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Medicinalkoncernen Lundbeck med afdeling i Odsherred har stigende omsætning og indtjening i første kvartal og kan fastholde sine forventninger til hele året. Det oplyser Lundbeck i en meddelelse.

Faktisk er første kvartal det bedste i Lundbeck nogensinde, siger Anders Götzsche, der er fungerende topchef i selskabet.

quote Regnskabet er klart bedre end ventet

Søren Løntoft Hansen, aktieanalytiker fra Sydbank

- Vi har fået en stærk start på året med vækst i omsætningen og driftsoverskuddet på henholdsvis 9 og 64 procent. Kvartalet er vores stærkeste nogensinde, og vi er således godt på vej til at indfri vores forventninger til hele 2018, siger han.

Anders Götzsche har fungeret som topchef, siden den tidligere topchef Kåre Schultz forlod Lundbeck 1. november 2017.

Lundbeck omsatte for 4,6 milliarder kroner i årets første tre måneder. Det er bedre end samme periode sidste år, hvor omsætningen landede på 4,2 milliarder kroner.

Drevet af bedre salg af nøgleprodukterne

Stigningen på ni procent er primært drevet af bedre salg af nøgleprodukterne Brintellix og Rexulti mod depression og Onfi mod rystelser.

Omsætningen gav et resultat før skat på 1,6 milliarder kroner mod knap en milliard kroner i samme periode sidste år. 

- Regnskabet er klart bedre end ventet, siger aktieanalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank til Ritzau Finans.

- Og selv om omsætningen er positivt påvirket af hedging af valuta med 182 millioner kroner samt ekstraordinære leveringer, så er væksten i lokal valuta for de fleste af lægemidlerne stærke, tilføjer han.

Flere svage punkter

Men der er også svage punkter. Flere af Lundbecks midler er allerede løbet af patent, og flere gør det i år.

Den usikkerhed er ifølge fungerende topchef Anders Götzsche årsagen til, at Lundbeck ikke skruer forventningerne til årets indtjening i vejret. Det siger han i et interview med Ritzau Finans.

Patentudløb har således allerede givet kopikonkurrence til epilepsimidlet Sabril og huntingtonsmedicinen Xenazine.

Desuden udløber et patent på Lundbecks bedst sælgende lægemiddel, Onfi, der bruges til epilepsiformen Lennox-Gastaut syndrom, i oktober.

- Vi kan konstatere, at vi har fået det, jeg vil kalde en fantastisk start på 2018, siger Anders Götzsche til Ritzau Finans.

- Så vi ligger rigtigt, rigtigt godt i forhold til at levere på vores finansielle forventninger, og det er klart, at hvis udviklingen fortsætter, så skal vi skal se på vores guidance igen, når vi kommer længere hen på året.