Lokal forfatter roses til skyerne for ny roman: - Det er en meget stor lettelse

Charlotte Weitzes nyeste udgivelse ’Rosarium’ får boganmeldere til at juble.

Forfatteren Charlotte Weitze fra Hørve høster i øjeblikket stor anerkendelse både nationalt og internationalt.

quote Jeg tror faktisk ikke, at jeg nogensinde har læst noget lignende det her

Anne Sophia Hermansen, kulturkommentator, Berlingske

Årsagen er hendes seneste roman ’Rosarium’, som anmelderne har kastet adskillelige stjerner efter.

- Det er jeg blevet virkelig, virkelig glad for – også at den er blevet forstået. Det er en stor lettelse, siger Charlotte Weitze.

Bogens røde tråd er planter, og den bliver af anmelderne kaldt både ”syret”, ”vild” og ”magisk”.

- Jeg tror faktisk ikke, at jeg nogensinde har læst noget lignende, det her. Da jeg begyndte at læse bogen, tænkte jeg, at det ville blive en ørkenvandring. Der er tale om planter, der kan tale, og mennesker, der oplever sig selv lidt som planter. Så jeg sagde til min kæreste, at det kommer jeg virkelig til at afsky, fortæller Anne Sophia Hermansen, kulturkommentator på Berlingske.

Anne Sophia Hermansens lave forventninger blev dog gjort til skamme i det sekund, hun lod sig opsluge af Charlotte Weitzes klimaøkologiske univers.

- Pludselig sker det magiske, og det er nærmest lige som at komme ind i et buskads, hvor man formoder, at der ligger knuste glasskår og gamle cykler og den slags, og så åbenbarer hele naturen sig pludselig for en, og man står med, hvad jeg ikke vil tøve med at kalde, et mesterværk, siger hun.

25 års jubilæum

’Rosarium’ er nummer 11 i rækken af Charlotte Weitzes udgivelser. Første bog udkom, da hun var 22 år gammel, og i år kan hun fejre 25 års jubilæum. Hun tror selv, at Rosarium er blevet taget så godt imod, fordi tiden er moden til at tale om planter og økologi.

- Dens forrige bog handlede om klima og klimaændringer og afskyelige snemænd, og den var meget eventyrlig også. Men den var måske i virkeligheden lidt for tidligt på den, siger hun.

Rosarium er den 11. bog i rækken af Charlotte Weitzes værker.
Rosarium er den 11. bog i rækken af Charlotte Weitzes værker.
Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Charlotte Weitze har brugt fire år på at færdiggøre Rosarium, der er udkommet på forlaget Gutkind. Herefter holdt hun en måneds pause, men nu begynder tankerne om endnu et medlem til bogreolen igen at spire.

- Jeg kan ikke rigtig forestille mig at lade være med at skrive. Den første bog udkom, da jeg var 22, så jeg har lidt svært ved at forestille mig en tilværelse uden, siger hun.

Bogen Rosarium er blevet solgt til udgivelse i både Norge og Tyskland.