Lang kamp er slut - nu kan virksomhed tidoble produktionen af tang

Det seneste år har virksomheden Dansk Tang kæmpet for bedre forhold for branchen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fremover kan virksomheden Dansk Tang i Annebergparken ved Nykøbing Sjælland og andre tangproducenter søge om tilladelse til at dyrke tang i 10 år i stedet for fem år.

quote Vi har investorer, der er klar til at investere

Simon Weber Marcussen, medindehaver af Dansk Tang

Det har miljøminister Lea Wermelin (S) netop bekræftet i en mail til en af Dansk Tangs indehavere Simon Weber Marcussen.

- Det er superfedt. Det har været en lang og hård proces, så det er dejligt, at hun har fået baglandet med på den, siger Simon Weber Marcussen, der har virksomheden sammen med sin far Claus Marcussen.

Fra tre til 40 tons

Det seneste år har han flere gange været i kontakt med politikere både i lokalsamfundet og på Christiansborg for at gøre opmærksom på problemet i, at tangdyrkerne kun kunne søge om tilladelse til dyrkningen for fem år ad gangen.

Den korte tidshorisont har gjort det svært at finde investorer, og derfor har Simon Weber Marcussen kæmpet for at få udvidet tilladelsernes varighed, hvilket altså er lykkedes nu.

Læs også
Politikere inviterer tangproducent til dialog om bøvl med miljøgodkendelser
Læs også
Politikere inviterer tangproducent til dialog om bøvl med miljøgodkendelser

- Det giver noget ro i maven, og det betyder, at vi kan hente en anden kapital ind. 

- Vi har investorer, der er klar til at investere, hvis altså det her gik igennem, så nu kan vi eskalere gevaldigt, siger Simon Weber Marcussen, der har mærket, at investorerne har været tilbageholdende med at sende penge efter projektet, når der var risiko for, at tilladelsen forsvandt efter bare fem år.

Nu får tangdyrkningen så noget længere perspektiver for hver ansøgning. 

Ifølge Simon Weber Marcussen er det udelukkende positivt for miljøet at dyrke tang, idet der er 100 procent næringsoptag og 100 procent CO2-optag i tang.
Ifølge Simon Weber Marcussen er det udelukkende positivt for miljøet at dyrke tang, idet der er 100 procent næringsoptag og 100 procent CO2-optag i tang. Foto: Kristian Vang - TV 2/Bornholm

Helt konkret betyder de udvidede tilladelser, at Dansk Tang indenfor de næste to år kan gå fra at dyrke tre tons sukkertang om året nu til at dyrke 40 tons. 

- For branchen er det rigtigt godt, og det betyder, at flere kan komme i gang, siger Simon Weber Marcussen og tilføjer:

- Det har udelukkende positiv effekt på miljøet at dyrke tang, så alle, vi har mødt, har været uforstående overfor de regler, der var. Opbakningen fra blandt andet forskerne på området har nok også gjort det nemmere at få det her igennem.

Ekstra smil og høstdag

Efter adskillige skriverier frem og tilbage med politikere og møder på både Christiansborg og i Kystdirektoratet kan Simon Weber Marcussen nu fuldt ud nøjes med at fokusere på at dyrke tang. 

Simon Weber Marcussens far Claus Marcussen (tv.) er også en del af virksomheden Dansk Tang.
Simon Weber Marcussens far Claus Marcussen (tv.) er også en del af virksomheden Dansk Tang. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Med fem ud af virksomhedens otte medarbejdere sendt hjem på grund af corona har der ikke været den store fejring af beskeden fra miljøministeren, men om kort tid kommer de til at sende en helt afgørende mail.

- Vi fejrer det med at sende en ansøgning afsted om en længere tilladelse, og så har os tre, der er tilbage på kontoret, da smilet lidt ekstra til hinanden, lyder det fra Simon Weber Marcussen.

Læs også
Sukkerfabrik bliver centrum for fremtidens fødevarer
Læs også
Sukkerfabrik bliver centrum for fremtidens fødevarer

Til sommer planlægger Dansk Tang at holde en høstdag, hvor alle interesserede kan kigge forbi Rørvig og se, hvordan de høster tangen. 

Hos Miljøministeriet bekræfter de, at miljøministeren har sendt mailen afsted med de gode nyheder til Dansk Tang. 


Nyhedsoverblik