Lammefjorden mister afgrøder

Landmændene i Lammefjorden er utilfredse. Ifølge en lov må der ikke dyrkes afgrøder tættere end 10 meter på hvert vandløb. Dem er der mange af i Lammefjorden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Lammefjorden i Odsherrede er landmændene utilfredse. Ifølge randzoneloven må de ikke dyrke afgrøder nærmere en 10 meter på afvandingskanaler og vandløb.

- Jeg føler mig i hvert fald meget snydt, siger Arne Andersen, som er fjerde generation landmand ved Hørve.

Det særlige ved Lammefjorden er, at der er fyldt med drænrør under markerne. De fører vandet over til de mange afvandingskanaler.

- Drænnettet som ligger ude i marken, de går jo også ind under de 10 meter og så ud i kanalen. Det har ikke nogen virkning, siger Arne Andersen.

Randzonerne skal blandt andet medvirke til, at der ikke ryger kvælstoffer ud i vandløbene.

Har søgt om dispensation

Landmændene i Lammefjorden har søgt om dispensation, men har ikke fået det. Derfor skal der være 10 meter mellem afgrøder og vandløb i Lammefjorden.

- Her er folk, som mister to, tre, fire og fem hektar, fordi der er så mange vandløb, siger Kim Enemark, som er planteavlkonsulent i Gefion.

I følge Kim Enemark er det op mod 100 hektar landbrugsjord, som ikke kan dyrkes.

- Så vi skal afgive noget af landets bedste jord uden grund. Så det bliver man irriteret over, siger Kim Enemark.

Mister 300.000 kroner

Arne Andersen står og skal sælge sit landbrug og mister derfor penge, da randzonerne gør, at han mister to hektar landbrugsjord.

- En køber vil jo med det samme sige, at der er to hektar, som ikke kan dyrkes, det har vi da ikke lyst til at betale for. Det drejer sig på nuværende tidspunkt om 300.000, siger Arne Andersen.

Han håber, at han kan få erstatning for den tabte landbrugsjord.

- Jeg har sådan set ikke noget imod, hvis samfundet vil have 10 meter på hver side, så måman ekspropriere, ligesom man gør, hvis man laver en cykelsti gennem haven, siger Arne Andersen. Han håber, at den nye fødevareminister, Karen Hækkerup, vil gå ind i sagen.

Vi har prøvet at få en kommentar fra fødevareminister Karen Hækkerup og en af fødevareordførerne fra regeringspartierne, men det har ikke været muligt.