Kunder redder købmand (Video)

Sparkøbmanden i Overby Lyng på Sjællands Odde har brug for én millioner kroner, hvis ikke han må lukke sin forretning. Bankerne vil ikke løbe risikoen, men det vil kunderne til gengæld gerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dørklokken bimler, scanneren ved kassen bibber og der er travlt i Spar-butikken i Overby Lyng på Sjællands Odde. På tre år har købmand Christian Eriksen vendt flere års underskud til overskud, men hvis ikke han finder cirka én millioner kroner, så er han nødt til at dreje nøglen om.

- Bankerne er desværre ikke villige til at låne mig penge. Det er rigtig træls, siger Christian Eriksen.

Men kunderne nægter at lade deres lokale købmand lukke sin forretning. Derfor har næsten 700 kunder skrevet under på, at de vil støtte butikken. Og nu undersøger de mulighederne for at drive forretningen videre som et anpartsselskab. De fleste er villige til at støtte Christian Eriksen med tusind kroner, mens enkelte er parate til at skyde endnu mere i projektet.

[video:video_mangler:100226_butik.flv]

- Jeg vil gerne støtte med op til 10.000 kroner. Hvis købmanden her lukker, så betyder det ikke bare, at vi får 25 kilometer til den nærmeste dagligvareforretning, men også at området ikke vil være ligeså attraktivt, og boligpriserne vil derfor falde, siger Poul Sørensen fra Havnebyen.

Købmand Christian Eriksen er rørt over sine kunders initiativ:

- Jeg er meget rørt og stolt over al den opbakning. Det viser at kunderne sætter pris på, hvordan jeg har knoklet for at forbedre butikken. Og jeg synes også, at det fortæller, at der er et behov for en lokal købmand herude.

Og så bred en opbakning, som der tegner sig på Sjællands Odde, er ikke set tidligere.

- Vi har før set at kunder går ind og investerer i deres lokale købmandsforretning for på den måde at drive den videre, men aldrig i så stort et omfang, som det ser ud til, at der er tale om her, siger Bent Aarrebo Pedersen, som er formand for Danmarks Handelsstandsforeninger.

Det seneste halvandet år er 344 butikker her i regionen bukket under. Dels for den hårde konkurrence med discountbutikkerne og dels for finanskrisens tag i kunderne. Og hvis ikke Spar-butikken i Overby Lyng skal lide samme skæbne, så kræver det ikke bare den ene million kroner i kapitalindskud.

- Det afgørende er, om kunderne også er loyale i det lange løb. For hvis ikke de foretager deres primære indkøb lokalt, så vil købmanden i sidste ende alligevel være nødt til at lukke. Så det kræver altså en vedholdende opbakning, siger Bent Aarrebo Pedersen.

På tirsdag mødes flere af de lokale for at danne sig et overblik over hvor mange penge, de kan samle ind.

- Jeg håber virkelig, at vi kan få skrabet dén million sammen, som er nødvendig, for at Christian kan fortsætte her, siger Merete Nielsen fra Havnebyen.