Kronhjorte truer grøntsager fra Lammefjorden

Bestanden af kronhjorte er vokset eksplosivt på Sjælland. Nu går de efter Lammefjordens grøntsager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kronhjortebestanden på Vestsjælland er steget kraftigt gennem de sidste 15 år. Fra bare en håndfuld dyr til nu over 1000 dyr. Nu nærmer de sig den inddæmmede lammefjord, som er kendt for at producere grøntsager til Danmarks bedste restauranter, fortæller DR Sjælland.
 
Syd for Lammefjorden har de allerede fået krondyrets forkærlighed for kartofler og gulerødder at føle. Det fortæller kartoffelavler Niels Møller fra Kaldred i Nordvestsjælland.
 
- Vi mærker dem mere og mere. De kan godt lide kartofler. De kan godt lide dem der er nede i jorden, og vil hellere selv grave dem op end at spise dem vi lægger for at få dem lidt væk fra marken, siger Niels Møller til DR Sjælland.
 
Grådige krondyr koster millioner
Erfaringer fra det jyske viser at Lammefjordens grøntsagsavlere har grund til at være bekymrede.
 
Jyske kartoffelavlere har nemlig længe døjet med grådige krondyr på kartoffelmarkerne. Og det er en dyr fornøjelse, viser tal fra Jysk Landbrugsrådgivning, der spurgte 123 landmænd om, hvor meget kronhjortens hærgen har kostet dem i skader.
    
De 34 hårdest ramte landmænd havde skader på mellem 25.000 og 100.000 kroner, og det samlede tab for de 123 landmænd løber op i mindst to millioner kroner, viser undersøgelsen.
 
Og den inddæmmede Lammefjord er et oplagt spisekammer for kronvildtet. Det forudser biolog fra Københavns Universitet Niels Kanstrup, der leder et treårigt forsøg, som skal undersøge, hvordan man kan tilpasse antallet af kronvildt på Sjælland, så både jægere, landmænd, skovejere og  naturfredningsforeninger kan leve med det.
 
- Lammefjorden er et område, hvor Krondyrene kunne være et væsentligt problem. Lammefjorden kunne være et sted, hvor man har den målsætning at her ønsker vi ikke at have krondyr, siger Niels Kanstrup til DR Sjælland.
 
Vil have jagttiden udvidet
Ligesom hans jyske kollegaer må Niels Møller nu selv punge op for at holde kronhjortene væk fra kartoffelmarkerne. 
 
- Det er blevet for meget. Særligt de sidste to år. Nu skal vi til at sætte tre kilometer hegn op. Og det koster både penge og tid. Og det bliver et problem hen ad vejen, siger Niels Møller.
 
Niels Møller ser gerne, at jagttiden bliver udvidet, så bestanden kan reguleres mere effektivt.
 
- De kommer kun om natten, sen aften eller om morgenen. Så hvis vi kunne udvide jagttiden med halvanden time før og efter solnedgang, så ville det hjælpe noget på det, siger Niels Møller.