Kritikken hagler ned over forholdene i psykiatrien efter drab på bosted i Odsherred

En lang række aktører, uvildige eksperter og pårørende kræver bedre forhold i psykiatrien. Det sker efter drabssagen fra bostedet Ørbækskilde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I kølvandet på drabet på en ansat på bostedet Ørbækskilde i Fårevejle 30. december sidste år, kritiserer en række aktører på socialområdet, uvildige eksperter og pårørende i Jyllands-Posten både forholdene for ansatte og beboere på landets psykiatriske bosteder og psykiatrien over en bred kam.

Avisen har talt med blandt andre Kommunernes Landsforening og Dansk Psykiatrisk Selskab, som dumper en handlingsplan til 400 millioner kroner, der skulle øge sikkerheden og trygheden på bostederne.

quote Det her område har været underprioriteret i for mange år, og der er brug for grundlægende forandringer

Astrid Krag (S), socialminister

Planen blev lavet i 2017 på baggrund af et drab på en ansat på et bosted i Roskilde i 2016.

- Det er ikke blevet mere sikkert, tværtimod. Det viser både tal og undersøgelser. Volden på bostederne er tiltaget, siger Gitte Ahle, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.

Dræbt ansat var alene på arbejde

29-årige Yamma Ahamadzai blev knivdræbt om eftermiddagen den 30. december. Han var alene på arbejde i det ene af bostedets to huse, som ligger placeret 2,5 kilometer mellem sig.

En 19-årig beboer sidder lige nu varetægtsfængslet som sigtet for drabsforsøg. Han havde få timer før drabet været vred og råbt op, men blev efter noget tid vurderet til at være faldet til ro.

Bostedet har undervejs ikke villet udtale sig i medierne, men har i en pressemeddelelse kaldt det en akut opstået situationen, som ikke kunne forudses.

Bostedet modtog et døgn efter drabet to strakspåbud fra Arbejdstilsynet. 

Ny 10-års plan på vej

I dagene efter drabet kommenterede blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og Odsherreds borgmester, Thomas Adelskov (S), drabet.

Han krævede, at der skulle skrides ind og lovgives sådan, at psykisk syge og farlige patienter ikke udskrives fra psykiatrien til opholds- og bosteder.

Alt for mange ansatte har mistet livet i psykiatrien. Der skal strammes op på sikkerheden for de ansatte. Sådan lød budskabet den 9. januar, da der var demonstration foran bostedet i Fårevejle, hvor den 29-årige medarbejder blev knivdræbt.

Overfor Jyllands-Posten erkender socialminister Astrid Krag (S), at handlingsplanen til 400 millioner kroner har slået fejl, og at forholdene generelt ikke er gode nok i psykiatrien. Dem vil hun forbedre med en kommende 10-års plan for psykiatrien.

- Vi må være fuldstændig ærlige - og det håber jeg, at mine kolleger i Folketinget er enige med mig i - og sige, at det ikke er godt nok. Det her område har været underprioriteret i for mange år, og der er brug for grundlægende forandringer, siger hun til avisen.