¨

Kommunekassen er presset - legeplads og ny asfalt kan blive sparet væk

Arkivfoto. Foto: TV ØST

Der er ikke mange penge tilbage i kommunekassen i Odsherred. Derfor sættes der nu en stopper for nogle af byggeprojekterne i kommunen.

Borgerne i Odsherred Kommune kan godt forberede sig på, at en fremtidig legeplads kan blive sparret væk og asfaltarbejdet sat på pause.

Der er nemlig økonomisk lavvande i kommunekassen.

Den faldende likviditet i kommunens kassebeholdning ligger på nuværende tidspunkt under Økonomi- og Indenrigsministeriets grænse, der er på 2.500 kroner pr. indbygger.

Vi har simpelthen ikke råd til at gennemføre alle anlægsopgaver på nuværende tidspunkt, fordi vores kasse er presset i bund

Claus Steen Madsen, kommunedirektør i Odsherred Kommune

Kommunedirektøren i Odsherred Kommune, Claus Steen Madsen, forsikrer dog, at borgerne ikke vil opleve en stor serviceforringelse.

- Der er ikke forringet serviceniveau af det her, for vi rører ikke ved vores driftbudgetter. Det man kan forvente er, at der er et asfaltarbejde eller er fortorvsarbejde, som bliver skubbet tidsmæssigt. Eller en pulje, der ligger til en legeplads i dagligdagsinstitution, som sætte på behold, siger Claus Steen Madsen.

Anlægsopgaver for 54 millioner kroner

Men for at der igen kan komme orden i budgetterne, vil kommunen sætte en stopper for nogle af de igangværende anlægsopgaver.

- Vi har forslået, at vi lige stopper op og dæmper anlægsaktiviteten, indtil kassen er med igen, siger Claus Steen Madsen.

Der ligger anlægsopgaver i 2019 for cirka 54 millioner kroner, som kommunen gennemfører. Og så lægger det anlægsopgaver på cirka 16 millioner kroner, som kommunen vil sætte under lup i forhold til, om opgaven skal stoppes eller udskydes. 

- Vi gennemfører et umiddelbart anlægsstop på de anlægsopgaver, der ikke er kontraktbundne eller lånefinansieret, siger Claus Steen Madsen.

Hvis kassen skal genoprettes, er der ifølge kommunedirektøren 25 mio. til anlæg i 2020.

Særligt to opgaver har haft store udgifter

Der er især to store anlæg, som har fyldt en del i kommunens budget.

- Man har den her situation, fordi der er blevet gennemført to store anlæg her på det seneste. Dels at vi brugte 25-30 millioner på asfalt for år tilbage, som blev finansieret af kassen. Og så har vi flyttet rådhusfunktion og bygget ud på Rådhuset i Højby, hvor 20 millioner er trukket ud af kassen, siger Claus Steen Madsen.

Administrationscenteret i Fårevejle frigives for at skabe uddannelse for de unge, og en række medarbejdere flyttes til rådhuset i Højby.

- Det får som konsekvens, at vi gør kassebeholdningen mindre. Vi har simpelthen ikke råd til at gennemføre alle anlægsopgaver på nuværende tidspunkt, fordi vores kasse er presset i bund, siger han.

Kommunaldirektøren forsikrer dog, at der ikke bliver rørt ved projekter som gadebelysning, der er kontraktbundne, og andre opgaver, der er lånefinansieret som skolefinansiering og skolebyggeri.

Økonomien og driften skal diskuteres til januar

Byrådet skal på en temadag tirsdag den 29. januar 2019 gennemgå samtlige anlægsprojekter og foretage en ny prioritering.

- Fordi vi er presset på vores kassebeholdning, så må de (byrådet red.) forholde sig til i det nye år, om hvilke anlæg der skal gennemføres, og hvornår de skal gennemføres, siger Claus Steen Madsen.

Medicinen er at kigge på anlægsprojekterne

Claus Steen Madsen, kommunedirektør i Odsherred Kommune

Ifølge kommunedirektøren er der stadig mulighed for at stoppe den skrantende økonomi, inden korthuset vælter helt.

- Jeg reagerer på det efter sommeren, hvor jeg kan se vores kassebeholdning falder relativt meget og også mere end forventet, siger Claus Steen Madsen.

Er det tids nok at kigge på anlægsprojekter og budget nu? Skulle man ikke have stoppet op?

- Det er altid godt at reagere meget tidligt. Men det er også muligt at reagere på nuværende tidspunkt. Medicinen er at kigge på anlægsprojekterne, siger kommunedirektøren.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App