I Odsherred Kommune breder forurening med giftige PFAS stoffer sig mod Fuglebæk å.
- Der er en aktiv forurening. Det vil sige, belægningerne i jorden, kloakkerne og drænrør frigiver de her stoffer til miljøet, siger Else Andersen, der er afdelingsleder i Odsherred Kommunes afdeling for Natur- vand og Klima.
Den mere end elleve år gamle PFAS forurening stammer fra den nu nedlagte brandøvelsesplads på Nørremarksvej.
Før de blev forbudt, blev stofferne brugt i brandslukningsskum som flammehæmmere. PFAS-stoffer er sundheds- og miljøskadelige, svært nedbrydelige og mistænkt for at være kræftfremkaldende.
Fuglebæk Å ligger cirka to kilometer nord for brandøvelsespladsen og leder direkte gennem et sommerhusområde og ud i Sejerø Bugt.
Der vil helt sikkert løbe flere udgifter på, hvis vi skal rense op.
- Vi skal have gjort noget ved det. De her stoffer kan sidde i mange år og afgive til miljøet, så ja, det kan nå derned, understreger hun.
Byrådet i Odsherred Kommune skal i aften tage stilling til at bevillige 2,4 millioner kroner til at stoppe den umiddelbare forurening.
Korsør-sag ledte til PFAS-fund ved Vig
Miljøstyrelsen bad kommunerne undersøge brandøvelsespladser, efter at en PFAS-forurening fra en brandøvelsesplads i Korsør havde bredt sig til en nærliggende eng med græssende kvæg.
I alt 118 personer fik målt forhøjede værdier af PFAS i blodet efter at have spist kødet fra de forgiftede kvæg.
Derfor opdagede Odsherred Kommune allerede tilbage i 2021 forureningen, der efter nye undersøgelser viser sig at være mere omfattende:
- Vi vidste i hvert fald ikke, at der stadig blev frigivet de her stoffer. Det går langsomt, men der sker hele tiden en udvaskning heroppe fra, forklarer Else Andersen.
Der er fundet PFAS i åen
Odsherred Kommunes miljøudvalgsformand, Claus Starup (K), mener, at miljøforureningen skal prioriteres i kommunens økonomi:
- Det jeg frygter mest, det er åen. Hvor den løber hen, og hvis den bliver brugt til afgrøder, siger han til TV2 ØST.
Anders Baun er professor i risikovurdering af kemikalier ved DTU i København og er derudover formand for regeringens PFAS Taskforce:
- Det er bekymrende, at stofferne spredes så nemt, og at de optages af dyr. De optages i fødekæden og kommer dermed ind på vores middagsbord.
Han understreger, at der først er udfordringer, når mængderne af PFAS når over grænseværdierne, ligesom at der ikke er nogle her-og-nu-risici. Udfordringerne med PFAS sker ved ophobning over længere tid:
- Det kan desværre have alvorlige effekter som forskellige typer af kræft, og det kan have effekter på immun systemet. Det er klart, man skal holde øje med, om åen bliver forurenet. For det kan ske. Stofferne kan transportere sig over længere afstande, siger han til TV2 ØST.
I 2021 konstaterede Odsherred Kommune, at der ikke var problemer med selve drikkevandsboringer, ligesom at kommunen ikke har fundet forhøjede koncentrationer af PFAS i dyr og afgrøder.
Nu handler vi, og det kan jeg se frem til.
- Der var ikke på dén måde et akut problem med, at folk havde indtaget de her meget høje koncentrationer, siger Else Andersen.
Der er dog blevet målt PFAS stoffer i åen - men tallene er så lave, at det ikke kan konkluderes, at den nuværende forurening stammer fra selve brandøvelsespladsen på Nørremarksvej.
Tiden går
Der har ikke været brugt brandslukningsskum på pladsen siden 2013, og forureningen har derfor stået på gennem elleve år:
- Hvorfor går det så langsomt?
- Først og fremmest skulle vi blive opmærksomme på, at stofferne var et problem. Det fandt vi ud af i 2021. Så skyndte vi os at prøve at finde ud af, om der var noget akut, hvor mennesker indtager de her stoffer i høje koncentrationer. Det var der ikke.
- Så gik der et arbejde i gang med at finde ud af, hvem der havde ansvaret, og det har også taget noget tid - sideløbende med at vi har lavet flere undersøgelser, forklarer Else Andersen fra kommunens natur- vand og klimaafdeling.
Ansvaret viste sig at ligge hos Odsherred Kommune selv. I stedet for at give sig selv et påbud, ønskede kommunen at indgå en frivillig aftale med Region Sjælland om at få bugt med forureningen. Region Sjælland bekræfter dog til TV2 ØST, at der på nuværende tidspunkt ikke er indgået en frivillig aftale, da man fortsat afventer kommunens formelle afgørelse.
- Løber man ikke en risiko, jo længere tid vi snakker om det, fremfor at handle?
- Jo, men det er vilkårene, siger Else Andersen.
Miljøudvalgsformanden i Odsherred Kommune medgiver, at tid er et perspektiv, men lige nu ser han frem til at få problemet løst:
- Det er træls, det er sket i 2023, og det er træls det er sket i det hele taget. Nu har vi lavet nogle undersøgelser, og så må jeg være tilfreds med dét. Nu handler vi, og det kan jeg se frem til, siger Claus Starup (K).
Siger byrådet ja til at bevillige pengene, regner kommunen med at gå i gang inden for et par uger.
De 2,4 mio kroner er dog kun en afværgeforanstaltning, og selve oprydningen kan ifølge Else Andersen komme til at koste mere:
Hvad er PFAS?
PFAS er en stor gruppe af kemiske fluor-stoffer. Fælles for PFAS-stoffer er, at de er svære at nedbryde og derfor er tilstede meget længe i miljøet omkring os. Det skaber bekymring for, hvordan PFAS kan påvirke helbredet på lang sigt.
PFAS-stofferne bliver af og til kaldt evighedsstoffer, fordi de er svære at nedbryde. Stofferne ophobes i dyr og mennesker, og man kan måle PFAS i blodet på befolkningen overalt i verden – også i Danmark.
PFAS medfører ikke akut sygdom, men man kan være bekymret for, hvordan stofferne kan påvirke vores helbred på lang sigt. Der er ikke noget, der tyder på, at PFAS forøger den enkeltes sygdomsrisiko væsentligt.
PFAS har været brugt siden begyndelsen af 1950’erne. Stofferne har været anvendt i blandt andet skum til brandslukning, imprægnering af sko og tøj, kosmetik og madindpakning.
Fra 2011 blev det forbudt at bruge brandslukningsskum med PFOS, der er ét af stofferne fra PFAS-gruppen.
Fra 2020 blev det også forbudt at tilsætte stofferne til madindpakning. Forskellige PFAS-forbindelser anvendes stadig i en lang række produkter. Men man arbejder på at få forbud i EU på alle PFAS-stoffer.
- Der vil helt sikkert løbe flere udgifter på, hvis vi skal rense op. Så vil det blive endnu dyrere, siger hun.
Standsning af forureningen vil ske med tiltag som tildækning af asfalt, filtrering af kloakvand og foring af kloakkerne, hvor belægninger afgiver PFAS.