Kommune i desperat mangel på sundhedsplejersker - beder regeringen om hjælp

Der er stor mangel på uddannede sundhedsplejersker i Danmark. Derfor blev Odsherred ramt hårdt, da tre sundhedsplejersker næsten samtidig gik på pension.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi mangler dem virkelig. Det betyder, at vi ikke kan løse de opgaver, som vi kunne før.

Sådan siger Søren With (S), der er formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune.

Kommunen mangler lige nu desperat sundhedsplejersker til at undersøge spædbørn og de små børn op til seks års-alderen.

- Vi er i den situation, at tre sundhedsplejersker gik på pension samtidig. Og vi kunne ikke få deres stillinger besat igen, fordi der er en enorm mangel på sundhedsplejersker i Danmark. Heldigvis lykkedes det at få en af sundhedsplejerskerne overtalt til at fortsætte lidt endnu. Men vi mangler fortsat sundhedsplejersker, og det er klart, at det ikke er nogen holdbar løsning for kommunen, siger Søren With til TV2 ØST.

quote Der er jo ingen, der mener, at sundhedsplejerskerne ikke løser en vigtig opgave

Søren With, formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune.

Han mener, at vigtig velfærd er på spil i kommunen.

- Der er jo ingen, der mener, at sundhedsplejerskerne ikke løser en vigtig opgave. Jeg tror, at alle vægter helbredet hos de små børn og ikke mindst spædbørn højt. Vores problem er, at vi simpelthen ikke kan skaffe de folk, som vi skal bruge, for at klare det hele. Derfor er vi ved at få overblik over, hvilke opgaver der ikke bliver løst - og se på, om vi så skal have andre til på kort sigt at løse de opgaver, som der lige nu ikke er hænder til, siger han.

Ingen trylleri

Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune holdt tirsdag et møde, hvor man diskuterede, hvordan kommunen skal håndtere situationen med mangel på sundhedsplejersker. Her er strategien lige nu at gøre mere for at tiltrække sundhedsplejersker til kommunen.

Der er dog ingen lette løsninger for at løse problemet, siger udvalgsformanden.

- Det var ikke sådan, så der kom en tryllekunstner forbi og hev en løsning op af sin høje hat. Vi tror ikke, at vi vil tiltrække flere ved at hæve lønnen. Det vil andre kommuner bare kunne gøre også, og så er vi lige vidt. Men vi tror, at vi måske kan tiltrække flere ved at gøre det mere attraktivt at arbejde her i Odsherred end i andre kommuner, siger Søren With. 

Han peger på, at mange medarbejdere i kommunen i forvejen har en fire-dages arbejdsuge, og mener, at der kan findes ekstra muligheder for ar gøre det mere attraktivt at arbejde i kommunen.

VIDEO: I maj fortalte vi om problematikken i Odsherred Kommune om de manglende sundhedsplejersker.

Skriver til regeringen

Politikerne besluttede på mødet også at skrive til ældreminister Astrid Krag (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at gøre opmærksom på den store mangel på sundhedsplejersker.

quote Nogen har sovet i timen, og der er ikke blevet gjort noget

Søren With, formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune.

- Problemet er, at der uddannes alt for få sundhedsplejersker. Samtidig blev flere end 40 ansøgere til uddannelserne sidste år afvist, fordi der ikke var praktikpladser nok. Man har kendt til det her problem i fem-seks år på landsplan, men nogle har sovet i timen, og der er ikke blevet gjort noget. Det her er ikke kun et problem i Odsherred. Det rammer hele landet, at der er så stor mangel, siger udvalgsformanden.

Han håber, at regeringen vil hjælpe med at øge antallet af praktikpladser, sådan så manglen kan blive udbedret i løbet af nogle år.

- Sundhedsplejerskerne udfører en vigtig velfærdsopgave, og jeg tror, at det går under radaren hos mange, at der er så stor en mangel. Jeg vidste ikke noget om det, før det gik galt her i kommunen, siger han.


Nyhedsoverblik